<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123797" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Официално са ...

Човечеството праща ново послание до разумни същества в Космоса

28 Март 2022
0 450

Човечеството праща ново послание до разумни същества в Космоса.

Учени от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, редица университети в САЩ и техни колеги от Китай и Нидерландия се обединиха в нова идея.

Учени се готвят за кацане на зловещ астероид, който ще мине близо до Земята

Човечеството праща ново послание до разумни същества в Космоса

Те смятат, че е необходимо да се изпрати ново послание до представители на извънземни цивилизации.

Това ново съобщение, наречено “Маяк в галактиката” (Beacon in the Galaxy), е “наследник” на радиосигнала, изпратен през 1974 г.

Той бе пратен от обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико.

“Маяк в галактиката” представлява актуализирана версия на съобщението от Аресибо и съдържа информация за човечеството, нашите технологични постижения и мястото ни в Космоса.

Съдържанието е в прости графични термини. Неговата продължителност е 169 секунди и се състои от 1679 цифри.

Новото съобщение ще бъде в двоичен код.

Съобщението от Аресибо

То все още е на път към целта си. Изпратено е до кълбовидния звезден куп M13. Той се намира на 25 000 светлинни години от нас в съзвездието Херкулес.

Изпратено е с дължина на вълната от 126 mm. Тъй като радиосигналът се движи със скоростта на светлината, съобщението е пътувало само 48 светлинни години.

Или 0,2% от разстоянието до предвидената цел.

Новото послание

Учените използват основни математически и физически концепции за това съобщение, които според тях са универсално средство за комуникация.

Представители на извънземен разум ще могат да дешифрират това послание.

Сигнал с двоично кодиране (най-простата форма на математика и вероятно универсална за всички разумни видове във Вселената) и комуникация, която е почти изцяло ориентирана на математиката и физиката.

Освен това в съобщението учените са шифровали покана за космически разговор. Той може да продължи много векове.

Какво съдържа новото послание?

Учените от НАСА са криптирали следната информация в новото съобщение за извънземния разум.

Информация за биохимичния състав на живота на Земята. Тази информация включва визуално изображение на четирите градивни елемента на ДНК. Аденозин, цитидин, гуанозин и тимидин.

Времева линия, която започва от Големия взрив, за да покаже точно кога е изпратено съобщението.

Учените са посочили и датите на появата на основните научни постижения на човечеството.

Сред тях са законите на Нютон, теорията на относителността на Айнщайн. Началото на космическите полети и кацането на човек на Луната.

Местоположението на слънчевата система в Млечния път, показващо разстояния до известни кълбовидни купове.

Това е необходимо, за да могат представителите на извънземна цивилизация да знаят къде да изпратят отговор и колко време да чакат обратна връзка.

Дигитализирани изображения на Слънчевата система и земната повърхност.

Дигитализирани изображения на хора.

Покана за отговор на това съобщение със снимка на радиотелескоп, предаващ сигнал.

Изпращането

Съобщението в двоичен код ще бъде изпратено с помощта на един от двата най-мощни земни телескопа. Радиотелескопа FAST, известен също като Tianyan, който се намира в Китай. Или с радиотелескопа Allen Telescope Array (ATA) в Калифорния, САЩ.

Засега има един малък проблем. И FAST, и ATA могат да получават само радиосъобщения, но не и да ги изпращат. Но предстоящите им обновления може да поправят това.

НАСА смята, че е необходимо да се изпрати съобщение до един от звездните купове, където най-вероятно има разумен живот.

Този звезден куп се намира на разстояние от 2 до 6 килопарсека от центъра на Млечния път.

Един килопарсек се равнява на 3260 светлинни години. Така че говорим за звезден куп, отдалечен приблизително на 6000 до 20 000 светлинни години.

Достигането

Не е случайно, че появата на “Маяк в галактиката” се появява точно преди 50-ата годишнина от посланието от Аресибо. За да може новото съобщение да пътува до целта си с максимален контраст и с най-малко радиосмущения, то ще трябва да бъде изпратено, когато ъгълът на разделяне между Земята и Слънцето е възможно най-голям. Това означава около 30 март или 4 октомври всяка година.

“Крайната цел на това послание е да започне диалог… без значение колко далеч в бъдещето може да се случи – се казва в документа на учените. – Човечеството има завладяваща история за споделяне и желанието да знае за другите – и сега средствата да направи това.”

Човечеството праща ново послание до разумни същества в Космоса Човечеството праща ново послание до разумни същества в Космоса

Източник: Актуално

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции