Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Чужденци масово търсят златно имане от турско време в Бистрица
Чужденци масово търсят златно имане от турско време в Бистрица
06-10-19
добавено
836
прегледа

Нова мода се появи сред чуждестранните групи туристи у нас. Те масово търсят забравени съкровища в планината над дупнишкото село Бистрица, разказва trafficnews.bg.

 

Районът най-често е посещаван от руснаци и израелци, които са чували за местността "Пазар дере".

 

Някога там се е провеждал най-големия пазар през месец август, на които са се продавали стотици животни. От уста на уста се предава, че в този район някога търговците са получавали много жълтици след продажбата на животни по турско време и за да не ги пренасят по време на размирните времена, са ги заравяли по пещери и камъни.

 

През годините дори имало хора, които са намирали жълтици, твърдят местните.

 

Сред атракциите в района на село Бистрица е и пещерата на Вълчан войвода, която все още не е ясно къде се намира. Смята се, че поп Мартин, който бил дясната ръка на Вълчан войвода, направил карта за съкровищата в региона.

 

Към момента единствения проблем за туристите, е липсата на места за настаняване. В Бистрица има изградена само една къща за гости, която почти винаги е с запълнен капацитет и то за седмици напред.

 

 

Източник: trafficnews.bg