<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=73409" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Кантард...

Чуйте разказа на българката, която е в тестова група с ваксинирани срещу Covid-19 в Англия (видео)

14 Септември 2020
0 7312

Българка е сред доброволците, които са били ваксинирани експериментално срещу Covid-19 в Обединеното кралство.

„Първата доза от ваксината получих на 7 август. Аз съм към една от 11-те групи, които са част от изпитването. Моята група е тази, на която ще се постави най-високата доза ваксина. Предстои ми тази сряда, на 16 септември, да получа втората доза“, разказа тя в „Тази сутрин“ по bTV.

Снимка: AP Photo/Ted S. Warren

„Никой в това проучване не знае дали получава експерименталната ваксина срещу Covid-19, или вече лицензирана ваксина против менингит, която се поставя на контролната група, за да може да се проследи научно дали хора, които имат тази експериментална ваксина, всъщност дават значително по-добър имунен отговор, отколкото хора със здрав организъм“, обясни Мария Спирова.

„Получих най-често срещаната реакция. Около 40 часа поддържах по-висока температура – около 38 градуса, след което тя отшумя. Оттогава не съм получавала никакви признаци от организма си, че нещо се е случило с мен“, разказа още тя.

По думите ѝ условията човек да участва в проекта е да няма хронични заболявания, да е в добро общо здраве и да не се е сблъсквал с коронавируса и съответно да няма антитела в организма.

Спряха тестовете на ваксината срещу коронавирус на Оксфорд и AstraZeneca

“В момента знаем, че ваксината създава добър имунен отговор и произвежда антитела. Не знаем обаче дали ги произвежда достатъчно стабилно и дали през следващите 10 месеца ще имам тази защита, или тя ще спадне много бързо. Всяка седмица си правя PCR тест“, поясни Мария Спирова.


Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Georgi Kalchev

    15 Септември 2020

    Голяма овца! За пари и майка си ще продаде.

Реакции