Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Чума по свинете вече има и близо до София
Чума по свинете вече има и близо до София
gospodari.com
08-13-19
добавено
2021
прегледа

Африканската чума по свинете стигна и София. Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ констатира четири нови случаи на Африканска чума при диви свине, сред които е и село Желява, което се намира на територията на Столична община.

 

Селото е на 24 км от София по пътя за Ботевград, между селата Яна и Елешница, и на 1 км от автомагистрала "Хемус".

 

Според изпълняваните мерки от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) следва в 20 километровата зона всички прасета да бъдат умъртвени.

 

Междувременно от общината в Елин Пелин, област София, призоваха всички стопани, които до днес са заклали своите животни, да подадат информация до кметовете на населените места и общината в гр. Елин Пелин, с цел изготвяне на списък. На основание на тези списъци ще бъдат отпускани средства за обезпаразитяване на местата, за отглеждане на животни. Средствата ще бъдат отпускани от държавния бюджет, а не от община Елин Пелин.

 

При установяване на анормално, нетипично поведение на животно, всеки стопанин е задължен да уведоми ветеринарния лекар или главен инспектор към ОДБХ - София област.

 

Останалите три новооткрити случаи на африканска чума са: 

 

- в землището на село Бистренци, община Бяла, област Русеq обявено на 12 август;

 

- на територията на община Девин, област Смолян в землището на село Желява, община Столична, област София, обявено на 13 август;

 

- в землището на село Върбино, община Дулово, област Силистра, обявено на 13 август.

 

Днес инспекторите на Агенцията по безопасност на храните започнаха и проверки в Южна България дали стопаните сами са умъртвили прасетата в личните си стопанства. Крайният срок за доброволно умъртвяване на животните приключи в неделя.

 

Инспекторите ще проверят близо 1800 стопанства тип "заден двор" в 77 населени места. Протоколите от проверките ще бъдат представени в София до 26 август. А стопаните, които вече са умъртвили своите животни, ще могат да получат помощта за дезинфекция в размер на 300 лв. през септември.

 

В Северна България в петте свинекомплекса, в които беше регистриран вирусът на африканска чума, само в Голямо Враново всички животните все още не са умъртвени.

 

Източник: Dir.bg