<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78535" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Германия, Исп...

Шамарът като възпитателна мярка: всеки втори германец не вижда проблем

24 Ноември 2020
0 1141

Физическото насилие над деца се смята от всеки втори в Германия за нещо уместно. Това показва анкета на университетската клиника в Улм, проведена по поръчение на УНИЦЕФ, пише Дойче веле.

Близо половината от анкетираните смятат, че едно пошляпване по дупето не е кой знае какво прегрешение. Всеки втори от анкетираните 2500 души заявява, че подобна мярка досега не е навредила на нито едно дете. А 23% дори смятат, че и шамарите са напълно в реда на нещата.

Светият Синод благослови шамарената фабрика

Възрастта и полът са важни фактори

Делът на хората, които използват или одобряват насилието като средство за възпитание, значително е намалял в сравнение с 2000-та година. Но той се стабилизира на сравнително високо ниво, казва Йорг Фегерт, директор на отделението по психиатрия и психотерапия за деца и младежи в Университетската клиника в Улм.

Така наречените телесни наказания срещат по-високо одобрение сред мъжете, отколкото сред жените. Възрастта на анкетираните също играе роля. Общо 65% от хората над 60-годишна възраст смятат, че пошляпването е уместна възпитателна мярка. При хората под 30 години така мислят само 45 на сто от анкетираните.

Изследването показва като цяло, че негативните последици от физическите наказания на децата и до днес остават силно подценени от обществото. И макар през последните 20 години да е намалял делът на хората, които смятат физическото насилие над деца за уместно, по-леките телесни наказания все още си остават прекалено широко разпространени като метод за възпитание сред германското общество, твърдят от екипа, провел изследването.

Насилието води до насилие

От него става ясно също и това, че анкетираните, които в детството си са били наказвани с бой, са по-склонни да приемат телесните наказания като допустими, отколкото онези, които не са ставали обект на насилие. Отговорът „един удар по дупето не е навредил на никого“ се среща точно 16 пъти по-често сред онези, които и сами са били възпитавани с физическо насилие.

С оглед на резултатите от проучването става ясно, че има нужда допълнително да се изостри вниманието на обществото за това, че децата имат право на ненасилствено възпитание. Инициаторите на това представително допитване смятат, че е необходимо правата на децата да бъдат подсилени и чрез вписването им в Конституцията, както и чрез постоянни кампании, които да разясняват фаталните последици от насилието, оказвано над деца.

Източник: Дойче веле

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Georgi Georgiev

    27 Ноември 2020

    Наказанията са ирелевантни. Важното е как да възпиташ детето да отговаря за действията си. Отговорен човек се изгражда трудно. В България - почти невъзможно.

Реакции