<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97595" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Китай поиска ...

Шампионка от игрите в Токио се оплака, че златният ѝ медал започнал да се бели (снимки)

26 Август 2021
0 16770

Олимпийската шампионка по гимнастика от Китай Джу Сюейн от игрите в Токио предизвика лек скандал, след като се оплака, че златният ѝ медал е започнал да се бели, пише Globaltimes.

От Организационният комитет на Олимпиадата са заявили за медията, че частта от медала, който се отделя, не е златното покритие, а такова, нанесено върху повърхността на медала. Комитетът отбеляза, че тънкото покритие има за цел да предотврати появата на малки драскотини и петна по медалите.

“Това само по себе си не накърнява качеството на медала”, казват те.

Серия от снимки, публикувани в китайската социална мрежа Sina Weibo в понеделник, на които се вижда златният медал, спечелен от състезателката по батут, предизвика дискусия относно “качеството” на медалите от последните игри в японската столица. В някои от тях ясно се вижда, че медалът е пострадал.

В поста си Сюейн поясни:

“Просто открих, че на медала ми има малка драскотина. Помислих си, че е петно мръсотия, затова го натрих с пръст и установих, че не се почиства и дори става по-голямо.”

Публикацията ѝ относно качеството на отличията на последните игри събра повече от 10 000 реакции.

Дискусията за златния медал на Сюейн се разшири още повече, след като някои потребители на мрежата започнаха да го сравняват с тези, направени за Олимпийските игри в Пекин през 2008 г., които бяха инкрустирани с нефрит, както и покрити със злато.

Смениха медала на японска шампионка, след като кмет захапа олимпийското ѝ злато (видео)

От японския монетен дврор, който е изработил медалите на Олимпийските игри в Токио, заявиха пред медията, че все още не са открили проблеми с обелване на медалите, но от организационния комитет допуснаха разследване по случая.

Източник: Globaltimes

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции