<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85391" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Произлязъл л...

Швейцарски професор обвини министър Николова в плагиатство в нейна дисертация

14 Март 2021
0 4770

Преподавателят по “Систематична теология / Етика” в Университета в Базел проф. Кристоф Щюкелбергер се натъкна на свои публикации, дословно преписани в докторската дисертация на министър Марияна Николова – без да отбележи ясно, че става дума за чужд цитат, съобщава Булевард България.

Николова ще защити дисертационен труд на тема “КиберЕтика в управлението на информационните процеси при е-управление”, а научен ръководител е дългогодишният ректор на УниБИТ проф. Стоян Денчев.

Швейцарски професор обвини министър Николова в плагиатство в нейна дисертация
Снимка: Facebook

УниБИТ е публикувал две рецензии и три становища от академични лица, включително – проф. Кристоф Щюкелбергер, преподавател по “Систематична теология / Етика” в Университета в Базел. Щюкелбергер се е отзовал по покана на проф. Гошо Петков от Библиотекарския университет в София. 

Швейцарецът е единственият човек от прочелите дисертацията на Николова, който забелязва потенциалния конфликт на интереси поради факта, че кандидатката за докторска степен е “високопоставен политик” заради позицията си на зам.-министър председател, а “тази висока отговорност би могла да повдигне въпроса дали академичната работа е достатъчно независима от политическите ограничения и интереси, или има потенциален конфликт на интереси между обективната академична работа и политическата отговорност”. 

Сред темите, които тя обсъжда в дисертацията са: “Блокчейн (blockchain) етика”, “Етика и специални служби (intelligence) в XXI век”, “Могат ли и трябва ли специалните служби да спазват етични правила и норми в киберпространството”, и др. 

Описала е и “пораждащ концептуален модел за формиране и развитие на киберетика при управление на информационните процеси при е-Управление” на базата на “Уважение, честност, законност, прозрачност, конфиденциалност, отговорност и обективност”, като е дала примери за “реална и виртуална” приложимост на модела на база на услуги за освобождаване на лица от винетни такси при ползване на републиканските пътища, издаване на лични карти и паспорти, справка по физическо или юридическо лице, издаване на удостоверение за семейно положение и настаняване чрез Booking.com. 

Швейцарски професор обвини министър Николова в плагиатство в нейна дисертация

През лятото на 2019 г. Николова беше натоварена и с функциите на председател на Съвета по киберсигурност към правителството, а изборът й предизвика серия от критики заради липсата на практическа подготовка в специализирана сфера, която е с ключово значение за националната сигурност. Само няколко месеца по-рано се беше случило изтичането на огромна база с лични данни от НАП. 

Нова калинка: Шефката на Съвета за киберсигурност се хвали с умения по офисни приложения (видео)

Тогава Марияна Николова обясни, че се смята за достатъчно подготвена за тази роля, защото “в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала различни обучения, включително притежавам и квалификацията IT Card”. 

Дисертацията си министър Марияна Николова ще представи на 18 март тази година. Ако защитата мине успешно, тя ще стане поредният висш държавен служител с докторат в УниБИТ, след бившия вицепремиер Маргарита Попова, трима бивши ръководители на ДАНС Цветлин Йовчев, Владимир Писанчев и Константин Казаков, както и серия други бивши служители на средно и висше упралвенско ниво в системата за сигурност. 

Швейцарски професор обвини министър Николова в плагиатство в нейна дисертация
Проф. Стоян Денчев. Снимка: БулФото

Ректорът на УниБИТ проф. Стоян Денчев е бивш главен секретар на правителството на Любен Беров, бивш дипломат, депутат и зам.-председател на ПГ от ДПС (1995-1997) и бивш вицепрезидент на “Мултигруп” и бивш сътрудник на II Главно управление на Държавна сигурност (контраразузнаване).

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции