<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77504" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Частна болни...

Швеция и коронавирусът: “Вече всички ни смятат за луди”

08 Ноември 2020
0 6614

Рекорден брой заразени и премиер в карантина: Швеция също е във втората вълна на пандемията от коронавирус. Скандинавската страна избра по-различен път през пандемията. Как се справя тя днес?

„Повече заразени. Повече смъртни случаи. Положението е много сериозно“, написа във Фейсбук в четвъртък шведският премиер Стефан Льовен, който доброволно си наложи самоизолация, след като човек от обкръжението му беше тестван положително за Ковид-19. Така той далеч надхвърли наложените от самия него предписания: в почти нито една страна в света никой, който не е имал пряк контакт със заразен човек, не се изолира – особено пък в Швеция. Скандинавската страна и до днес не е наложила задължителни правила, а се опитва да се справи с пандемията чрез препоръки за действие. „Ако със сигурност сте заразени с Ковид-19, трябва да останете седем дни след регистрирането на болестта вкъщи“, препоръчва на сайта си здравната служба. Въпросът дали тези препоръки се спазват, получава и положителни, и отрицателни отговори.

Подобно на цяла Европа, и Швеция изживява втората вълна на коронавируса – напоследък случаите на новозаразени са около 4000 за денонощие. Но страната продължава да държи на своя придобил междувременно световна известност „своеобразен шведски път“ за борба с пандемията. Философията е следната: ако се апелира към разума на населението, вместо да му бъдат налагани принудително ограничения, проявяваното разбиране ще е по-високо в дългосрочен план.

Една от основните критички на този подход е Лена Айнхорн: 66-годишната авторка на документални филми, писателка и вирусоложка разпространи през април, заедно с 21 свои съмишленици, подробна и обоснована критика по отношение на начина, по който Швеция се бори с пандемията. В интервю за Дойче веле тя казва, че и този път, както и през пролетта, Швеция е по-засегната от съседните ѝ страни. „И разликата е, че те имат по-различни рестрикции от нас.” Дания тъкмо въведе система, чрез която на принципа на светофара се въвеждат значителни ограничения в обществения живот. Норвегия пък наложи задължителна работа от вкъщи за рисковите зони.

Страна без маски

Както посочва Айнхорн, една от големите разлики се вижда и с просто око: „Ако тръгнеш по улиците на Стокхолм или влезеш в някой магазин, няма да видиш никого с маска. В превозните средства ги носят само отделни хора. Направо е табу да се ходи с маска“.

В началото на пандемията не бе напълно сигурно, но междувременно е научно доказано, че разпространението на коронавируса до голяма степен се ограничава при носенето на маска. И в Норвегия, Финландия и Дания маските са навсякъде, казва Лена Айнхорн: „Те ги въведоха със закъснение, но сега всички скандинавски държави ползват защитните маски. Има само една шепа страни, които не са ги наложили, и Швеция е една от тях“.

Финландия постига тиха победа срещу коронавируса на фона на ръста в цяла Европа

Петте фази на „шведския път“

Лена Айнхорн не очаква, че Швеция ще промени в обозримо време своята стратегия за борба с коронавируса. Критичните въпроси на пресконференциите се задават единствено от чуждестранните журналисти – тъй като Швеция привлича вниманието на другите със своята своеобразна стратегия. „Те първо казваха – ама подходът ви е правилен! След което смъртните случаи в Швеция ставаха все повече и повече, и ние се превърнахме в чудовище. Сега всички смятат Швеция за луда“, обяснява Айнхорн.

На моменти Швеция бе страната с най-голям брой смъртни случаи в световен мащаб, тъй като там починаха много възрастни хора, докато в другите страни възрастните бяха предпазени от заразата много по-ефективно. След това дойде следващата фаза: „През лятото жертвите бяха намалели и Швеция отново стана за пример. Когато обаче през есента в много държави броят на заразените отново започна да нараства, Швеция се превърна в идол на свободата. Но след като и тук случаите започнаха да се увеличават, вече не сме идол”, казва Айнхорн. 

Дания ще ликвидира 17 милиона норки заради открит мутирал коронавирус сред тях

Хората се доверяват на здравните власти

Населението на страната продължава широко да подкрепя водената от шведското правителство по-различна политика спрямо пандемията. Съседните страни отдавна се отказаха от препоръките, въвеждайки на тяхно място правила. Но шведското правителство не би могло да си позволи това, смята Айнхорн:

„Нашето правителство разполага с твърде ограничена подкрепа, и докато хората продължават да имат доверие на здравните власти, то също ще се придържа към тази политика”, посочва експертката. Ето защо и във втората вълна на пандемията шведското правителство продължава да залага на доброволността. В петък, в първия ден на своята карантина, министър-председателят Льовен написа във Фейсбук: „Информирайте се и следвайте съветите“.

Източник: Дойче веле

Снимка на корицата: Unsplash

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции