<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76918" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Аргиров...

Швеция сменя стратегията и затяга мерките срещу Covid-19

31 Октомври 2020
0 5558

Швеция, която цяла Европа следеше с интерес през пролетта заради нестандартния ѝ подход да не прибягва до почти никакви рестрикции и мерки срещу епидемията, сега заменя стратегията си срещу коронавируса с много по-предпазлива, пише Капитал.

Тази седмица пет региона на страната въведоха сравнително строги правила за ограничение на заразата, сред които и Стокхолм, след като случаите в страната надхвърлиха 3000 за ден.

Снимка: www.focusonmore.com

Швеция запазва подхода си мерките да не са тотално рестриктивни, т.е. те не са обвързани с правни последици и няма санкции за неспазването им.

Швеция вече е страната с най-висока смъртност от коронавирус в Европа (видео)

За разлика от пролетта обаче, когато нищо не бе затворено, а правителството като цяло следваше стратегия за изграждане на групов имунитет и животът продължаваше сравнително пълноценно, сега съветите към обществото са да се въздържа от посещения в оживени обществени места като търговски центрове, музеи, кина, спортни зали, басейни и публични събития, както и да ограничи контактите си.

Тези регламенти всъщност са значително по-сериозни от българските в момента и са близо до правилата в другите северни страни, а и по-голямата част от Европа.

Държавният епидемиолог Андерс Тегнел призова да се отменят вечерите с приятели, партитата и ходенето на гости. Тегнел обясни, че няма категорична инструкция да не се ходи на ресторант, но това зависи от хората.

В същото време обаче това решение ще се взима също на регионално ниво и всеки един момент местните власти могат да поискат от хората да ограничат излизанията си по заведения още повече.

Пътуванията, които включват близко прекарване на време с нови хора, също трябва да бъдат препланирани.

Припомняме, че за разлика от своите северни съседи и повечето други страни, Швеция не въведе карантинни мерки в отговор на първата вълна от пандемията на коронавируса през пролетта. Правителството следваше стратегията на държавния епидемиолог Андерс Тегнел, който смяташе, че по-правилният подход е заразата да премине по-бързо през здравата част на обществото, която ще прекара болестта леко и така да се изгради масов имунитет.

Вирусът обаче премина не само през здравата част от обществото, но влезе широко и в домовете за възрастни хора и други институции за уязвими групи. Швеция регистрира много по-висока смъртност на глава от населението от съседите си – засега тя има около 6000 смъртни случая, докато в Норвегия са под 300, а във Финландия – 350.

Швеция отбелязва най-висока смъртност от 150 години в първите шест месеца на 2020

В същото време различният подход не спаси шведската икономика от сериозен спад, макар той да бе малко по-малък в сравнение с този в други страни с по-строги мерки. Заради всичко това в шведското общество се зароди и немалко критика към стратегията на правителството.

Източник: Капитал

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции