<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=63272" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Топ странни д...

Шезлонгите и чадърите по морето това лято ще са безплатни, обяви правителството (видео)

05 Май 2020
0 10306

Всички плажни принадлежности – чадъри, шезлонги и масички, ще бъдат безплатни тази година. Това бе съобщено на брифинг в Министерски съвет след заседание на Коалиционния съвет във вторник. 

„Ще се прилага използването на талони или купони – ваучери за туризма. Разбрали сме се те да бъдат използвани само от хора, които са плащали осигуровките си. Размерът и действието на ваучерите предстои да бъде прецизирано. Имаме единодушно мнение и позиция, че ваучерите ще се използват като средство за насърчаване на туристическия бранш. Те ще бъдат възможни и за ученици – за зелени училища, например”, каза Валери Симеонов, лидер на партия НФСБ.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че има сериозни спорове по темата с ваучерите. „Това е едно безспорно добро намерение. Но какво правим с хората с високи доходи? На тях един ваучер за безплатна почивка не им е от полза. В следващите дни ще продължат разговорите по тази тема на политическо и професионално ниво”, заяви Дончев.

Коронавирус: ще ходим ли това лято на море в България?

Ще се удължи и правото за строителство по морето до 15 юни. 

„По искане на ресторантьорския бизнес ще се измени последната заповед на министъра на здравеопазването и задължителното разстояние между масите в заведенията ще стане 1,5, а не 2,5 метра. Обслужващият персонал ще работи с шлемове, а не само с маски”, обяви Симеонов. 

На брифинга стана ясно още, че управляващите са се разбрали за ускорено доизграждане на магистрала „Хемус“. Ще се продължи работата по описаните и нуждаещи се от спешен ремонт мостове и виадукти. Реконструкцията на язовирите също ще се ускори.

Не бързайте да си отменяте резервациите за юли и август, посъветва Ангел Кунчев

„Пандемията ще свърши и е важно как ще излезем икономически от нея. Икономическата криза ще има измерения дори върху демографията. Хората, които не намерят възможност за препиятание в България, ще се качат на първия самолет и ще заминат. След година-две ще проблем с работната ръка. Помощта за туризма и земеделието трябва да е приоритет. Парите на българските граждани, които ползват туристически услуги, да подпомогнат нашия туризъм, а не да изтекат навън. Страни като Гърция, Турция замислят мерки, за да привлекат туристи”, посочи министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„Извънредното положение изигра своята положителна роля. България е една от страните с най-ниска заболеваемост. Мерките, приети от правителството, бяха адекватни. Животът трябва да продължи. Не можем да живеем в извънредно положение завинаги. Нашата идея е да дадем възможност по-лесно да преживеем тази ситуация. Логиката на ваучерите, че парите ще се завъртят в българската икономика”, каза още Каракачанов.

„На първо място имаме консенсус по отношение на мерките, които са приети до момента. Дискусията и разговорите продължават. Имаме предложения от партньорите. Българският туристически сектор трябва да бъде подкрепен. Не е ясно какъв летен сезон ще имаме. Ше поработим върху алтернативни хипотези“, каза Томислав Дончев.

Източник: Нова тв

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции