<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76847" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Франция пие, ...

Шефката на Фармацевтичния съюз проф. Сербезова с ново обвинение за всяване на паника

30 Октомври 2020
0 2527

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова е получила ново обвинение за всяване на паника във връзка с двете нейни интервюта от 10 април, в които тя говори за риска от липса и недостиг на лекарства в условията на пандемията от Covid-19, предаде БНР.

Разследването срещу Сербезова е от първите седмици на извънредното положение. То приключи с внасяне на предложение за освобождаването ѝ от наказателна отговорност и налагането само на глоба заради чистото ѝ съдебно минало.

Шефката на Фармацевтичния съюз проф. Сербезова с ново обвинение за всяване на паника

На 14 септември състав на Софийския районен съд прецени, че повдигнатото ѝ обвинение  по почти не използаван текст от НК е неясно, а в досъдебното производство са допуснати нарушения, които ограничават правото ѝ на защита и прекрати дело.

В студиото на bTV проф. Асена Сербезова (доскоро Асена Стоименова – бел. ред.) разказа как е преминало гледането на делото.

Новото обвинение е старото, но детайлизирано – за „заблуждаващи знаци за тревога“.

Шефката на Фармацевтичния съюз проф. Сербезова с ново обвинение за всяване на паника

Сега прокуратурата е прецизирала обвинението, като уточнява цитатите от интервютата, с които се предполага, че Сербезова е всяла паника, както и часовия диапазон на извършеното престъпление. Освен това се казва, че деянието е в условията на продължаващо престъпление, т.е. Сербезова е обвинена в едно престъпление за двете интервюта, а не в две. Тя отново е заплашена от глоба, ако бъде призната за виновна.

“Въпреки неоспоримите факти за недостиг на лекарства в България, който е потвърден и от съответните институции и изпитан от много от пациентите и техните близки и връщането на делото от съда, прокуратурата все пак реши да повдигне отново същото обвинение, в което e прецизиран часовия диапазон на “престъплението”. В момент, в който противогрипни ваксини, някои антибиотици, витамини и имуностимулатори трудно се намират, има ново обвинение за разпространение на “заблуждаващи знаци за тревога”, или с други думи прокуратурата твърди, че “липсват липси”, коментираха в петък от Фармацевтичния съюз.

Шефката на Фармацевтичния съюз проф. Сербезова с ново обвинение за всяване на паника

Фармацевтичният съюз сезира редица европейски институции, че се упражнява репресия срещу правото на свободно изразяване на експертно мнение и получи подкрепа от тях. Междувременно Европейският съд по правата на човека в Страсбург е регистрирал жалбата на Сербезова за нарушени човешки права по повод повдигнатото ѝ обвинение.

Противогрипните ваксини в България свършиха, няма и да има

Здравният министър издаде заповед, с която забрани износа на някои лекарства, а тя бе предшествана от две писма на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) до здравния министър, от които става ясно , че има риск от недостиг на определени медикамент заради производствени проблеми, спиране на вноса у нас, повишено търсене или паралелен износ. Дори Софийската градска прокуратура е възложила на ИАЛ проверка относно липсата на един от инсулиновите продукти в аптечната мрежа, поради което ИАЛ е препоръчала забраната за износ на въпросните продукти от българския пазар и последва заповед на здравния министър, с която износът им действително беше забранен.

Източник: БНР

Видео: bTV

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции