<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29909" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Шефът на БНТ под заплаха да загуби поста си?

02 Май 2018
1 765

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров е изправен пред реалния риск да изпадне в несъвместимост с управленския му пост в националната телевизия. Той обжалва на втора инстанция пред Софийския градски съд (СГС) условна присъда, постановена му от Софийския районен съд (СРС) по обвинение за шофиране след употреба на алкохол. Това става ясно от програмата на съда за месец май.

 

 

Ако Каменаров, бъде признат за виновен и от въззивен състав на градския съд, присъдата му ще влезе в сила и той повече няма да може да ръководи БНТ.

 

 

Причината е, че според чл. 59 от Закона за радиото и телевизията членовете на ръководствата на двете държавни медии не могат да са хора, осъдени за умишлени престъпления от общ характер. Забраната не прави разлика между условните и ефективните наказания. Условната присъда на Каменаров е издадена от СРС миналата година по обвинение, че на 23 юни 2016 г., около 3.50 часа, е хванат да шофира с концентрация от 1.6 промила алкохол в кръвта, установена чрез кръвна проба. Наказанието на шефа на БНТ е за срок от 1 година и 3 месеца плюс 600 лева глоба и отнемане на шофьорската книжка за година и половина.

 

В мотивите към условната присъда, цитирани от сайта на в. "Сега", съдия Марина Манолова от районния съд е записала, че според обясненията на подсъдимия положителната му алкохолна проба била следствие от режим за отслабване. Каменаров твърди, че вечерта преди да бъде спрян от "Пътна полиция", се прибрал в дома си около 23.00 часа и изпил едно уиски, за да се отпусне. В случая обаче имал за цел да стимулира метаболизма си и да отслабне и затова приемал разтвор от билка "златен корен", която разтварял в чист етилов алкохол – медицински спирт, и в конкретната вечер изпил двойна доза от разтвора.

 

Затова и алкохолната проба е била такава. Решението да се качи зад волана в ранните часове на следващата сутрин, той обяснява с обаждане от съпругата му след 02.00 часа. Тя го помолила да я вземе от парти, тъй като не се почувствала добре. Каменаров пледира пред Софийския градски съд, че е невинен и иска да бъде оправдан. Първото заседание по делото е насрочено за 11 май.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции