Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Шефът на НЕК Петър Илиев подаде оставка
Шефът на НЕК Петър Илиев подаде оставка
06-19-19
добавено
1125
прегледа

Петър Илиев е депозирал оставката си като изпълнителен директор на "Националната електрическа компания" (НЕК) Петър Илиев, съобщи Медиапул.

 

 

В краткото съобщение на електрическата компания не се посочват мотиви за този ход.

 

Преди дни Илиев излезе с остро становище срещу ценовото решение на Комисията за енергийно и водно регулиране за новия период. Според него, определените им тарифи за регулирания пазар не са достатъчни за покриване на разходите на компанията.

 

За първото тримесечие на 2019 г. компанията прибави нови 72.766 млн. лв. загуба, спад на приходите от продажба на електроенергия с близо 52 процента спрямо година по-рано, заради промяната на пазарния модел от юли 2018 г., който изпрати всички производители на ток с мощност над 4МВ на борсата. С 28 процента е паднало производството на ток от собствените водни централи, които осигуряват принципно сериозни приходи на НЕК.

 

Изпълнителният директор бе обект и на остри критики от страна на работодателските организации заради това, че НЕК не осигурява достатъчно количества евтина електроенергия на свободния пазар, заради което цените там са високи. Той обаче им отвърна, че приоритетно се захранват домакинствата и малките фирми.

 

Когато през май 2019 г. работодателите му поискаха оставката, той каза,че няма причини да я подава.

 

Илиев пое НЕК през ноември 2014 г., след като ГЕРБ спечелиха парламентарните избори. 

 

Предстои да се види кой ще бъде назначен на мястото му.

 

 

Източник: Медиапул