<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=68858" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Шефът на НСО подаде оставка

10 Юли 2020
0 3601

Началникът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев подаде оставка.

По-рано днес президентът Румен Радев поиска оставката му, като изтъкна като причина изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“.  

Румен Радев поиска оставката на началника на НСО, заради скандала с акваторията на “Росенец”

Писмата бяха показани на извънредна пресконференция от премиера Борисов, след появили се съобщения в медиите, че акваторията на парка е със забранен достъп от 9 юли до 15 септември.

Борисов: Морето пред “Росенец” се охранява строго от вчера по искане на шефа на НСО (видео)

Ето пълния текст на изявлението на началника на НСО, изпратено до медиите:

“Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и приложимото към дейността на НСО законодателство за защита на класифицираната информация и най-вече от принципа, че специализираната военизирана Национална служба за охрана е деполитизирана институция, отказвах да бъда въвличан в политическа аргументация и отклонявах публично всеки опит за политическо въздействие върху Службата.

По същността на своята дейност НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. НСО е неизменен съществен елемент от системата за защита на националната сигурност на Република България и такава ще бъде.

За съжаление и въпреки откритите призиви непосредствено след встъпването ми в длъжност на 30 септември 2019 г., не бе проявена политическа воля за промени в Закона за НСО, които да позволят да бъдат осъществени вътрешни трансформации на Службата и тя да се превърне в по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна служба. Държа да подчертая, че недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат.  

През изминалите дни и седмици името на Националната служба за охрана, служители на НСО и лично моето име, многократно бяха замесвани в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес. С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство. НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация – пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма.

След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции