<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78369" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: СЗО предупре...

Шефът на СЗО-Европа: “Ако 95% от хората носят маска, карантините няма да са нужни”

20 Ноември 2020
0 1472

Според Световната здравна организация (СЗО) нови карантинни мерки в Европа могат да бъдат избегнати, ако 95% от жителите на континента носеха маски за лице, предаде Mediapool, позовавайки се на Reuters.

Това обяви днес ръководителят на европейското подразделение на организацията Ханс Клюге.

Ханс Клюге. Снимка: WHO

“Държа на позицията си, че карантините и изолациите са мярка, до която трябва да се прибягва само в краен случай. Ако 95 процента от хората носят маска, то карантините няма да са нужни”, заяви той.

Според Клюге началните училища трябва да останат отворени. Децата и юношите не предизвикват разпространение на новия коронавирус, аргументира се той и допълни, че затварянето на училищата не е ефикасно.

“Разредено присъствие” в училище след 12 ноември предвижда министър Вълчев (видео)

В доклад, публикуван днес, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) констатира, че коронавирусната пандемия е разкрила сериозни слабости на здравните системи в Европа, предаде ДПА.

Липсата на персонал е по-сериозен проблем, отколкото тази на болнични легла. Той се дължи на факта, че обособяването на временни болници за пациенти с Covid-19 е станало бързо, докато обучението на допълнителни медицински служители отнема време, отчита ОИСР.

Пореден пациент без тест за Covid е починал след прехвърлянето му между болниците в Пловдив (видео)

В доклада пише още, че правителствата трябва да разработят по-добри стратегии за облекчаване на рестрикциите, за да се избегнат бъдещи карантини и изолации. На страните се препоръчва да разработят стратегии, касаещи тестването и проследяването на веригите на зараза.

Възрастните, както и бедните, хората, живеещи в райони с по-лоши условия на живот, и етническите малцинства са несъразмерно засегнати от пандемията, включително заради ограничения достъп до здравни институции, се отбелязва в доклада.

Като успешни мерки срещу коронавируса са посочени забраната на масови прояви, дистанционната работа на големи части от населението и носенето на маска.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции