<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80464" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вирусологът ...

Шефът на BioNTech: Ваксината на Pfizer е ефективна срещу 20 различни мутации на Covid-19

22 Декември 2020
0 1069

Съоснователят на германската биофармацевтична компания BioNTech Угур Шахин изказа увереност пред “Bild”, че ваксината срещу Covid-19, разработена заедно с американския фармацевтичен гигант Pfizer, ще бъде ефективна и срещу новата мутация на Covid-19, пише Mediapool

Новият щам се появи първо във Великобритания, но бе засечен в още няколко страни като Нидерландия, Дания и Белгия, а според здравните власти се предава до 70% по-бързо от доминиращия до момента вариант на вируса.

Вирусологът Кристиан Дростен: Неспазването на мерките е причина за бързото разпространение на новия щам

55-годишният изпълнителен директор, който е един от хората с основна заслуга за разработване на препарата, сподели, че от научна гледна точка „вероятността” за ефективното му действие срещу новия щам е “висока“.

Шефът на BioNTech: Ваксината на Pfizer е ефективна срещу 20 различни мутации на Covid-19

„Вече сме тествали ваксината срещу около 20 други варианта на вируса с различни мутации. Имунният отговор, който нашият препарат предизвиква, винаги е деактивирал всички форми на вируса“, каза Шахин пред “Bild”.

По думите на учения – SARS-CoV2 в случая е мутирал „малко повече“. Допълни, че сега предстоят експериментални тестове, които ще отнемат около две седмици и тогава ще има по-голяма яснота от ефекта на ваксината срещу новия щам. „Въпреки всичко ние сме уверени, че той няма да засегне значително механизма на действие на препарата“, каза Шахин.

Антигенът, който Pfizer и BioNTech използват за ваксината, е съставен от над 1270 аминокиселини. До момента са мутирали само девет от тях, което прави по-малко от един процент.

„Нашата ваксина разпознава целия протеин и предизвиква множество реакции на имунната система. В резултат на това, за вируса е по-трудно да се измъкне. Това обаче не означава, че новият вариант е безвреден“, каза ученият. Той допълни, че ваксината на BioNTech и Pfizer, създадена на базата на информационна РНК, може бързо да се адаптира към нови варианти на SARS-CoV2.

Шефът на BioNTech: Ваксината на Pfizer е ефективна срещу 20 различни мутации на Covid-19

В понеделник Европейската агенция по лекарствата одобри препарата на двете компании за употреба в рамките на ЕС. Очаква се окончателно решение от страна на Европейската комисия, която по принцип се съобразява с решенията на здравния регулатор.

Агенцията по лекарствата даде зелена светлина за ползване на ваксината на Pfizer в Европа

Според Шахин – сравнително дългите разговори с ЕМА преди вземане на решението за одобрение не са повлияли на количеството дози, произведени от компанията, базирана в Майнц. „Вече бяхме планирали дистрибуцията предварително, още от ноември, и ще се придържаме към нея. Това, което се промени, е броят на дозите, които ще можем да доставим до края на годината. Като цяло крайната поръчка за ЕС няма да се промени“.

От друга страна, Угур Шахин обяви, че това е „исторически най-бързото одобрение на ваксина“. BioNTech е трябвало да предоставя ежедневни отговори за препарата не само на властите от ЕС, но и на всяка отделна страна. „Това направи процеса по-напрегнат, но е нормално да се следва всяка процедура коректно и стъпка по стъпка“, каза 55-годишният изпълнителен директор.

Шахин сподели, че нито той, нито съпругата му Йозлем Тюречи, която е съосновател и медицински директор на BioNTech, все още не са си поставили ваксината.

„Искаме да го сторим колкото се може по-скоро. За нас е важно първо да предоставим подходящия брой дози на нашите служители, отговарящи за производството“, каза той.

BioNTech планира да отвори още лаборатории, в които да се произвеждат дозите. В момента те имат само две – в Майнц и в Идар-Оберщайн. „Опитваме да работим с повече партньори. Целта ни е да може дозите, планирани за втората половина на 2021, да бъдат налични още през първата половина“, каза Шахин.

„Фактът, че ЕС ни дава възможността да снабдим хората с ваксина срещу Covid-19, ни прави щастливи. Виждам желанието на хората да се имунизират“, сподели Угур Шахин.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции