Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Шеф на частна фирма е обвинен заради замърсяването на Марица
Шеф на частна фирма е обвинен заради замърсяването на Марица
Еко криза
01-27-20
добавено
2206
прегледа

Заради замърсяването на река Марица и тоновете измряла риба е повдигнато обвинение на управителя на фирмата "Екоинвест" Орлин Тасев, тъй като се смята, че предприятието за преработка на пластмаса е изхвърлило залпово непречистени от опасни отпадъци води, съобщава Mediapool. Тасев е с наложена парична гаранция от 20 хил. лв., каза окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов, цитиран от БНР.

 

Районната екоинспекция в Пазарджик на свой ред съобщи, че на фирмата ще бъдат наложени две санкции от по 50 хил. лв. Това ще е поредната глоба за предприятието, което има и други провинения, но наложените му наказания са на по-ниска стойност.

 

То обаче отрича да е виновно за сегашното замърсяване на река Марица. Аргументът е, че отпадните води от производствената дейност минават през собствена пречиствателна станция преди да се излеят в канализационната мрежа на Пазарджик. След това каналът се зауствал в река Пишмянка, която се влива в Марица, но в р. Пишмянка нямало никаква мъртва риба, обясняват от дружеството.

 

Установено е токсично замърсяване на река Марица след сигнал за стотици умрели риби (видео)

 

Часове по-рано от регионалното звено на агенцията по храните съобщиха, че пазарите в населените места около град Стамболийски ще бъдат проверени дали не се продава умряла риба от замърсената река Марица.

 

Резултатите от проверките на регионалната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните в Пловдив ще бъдат обявени до дни, каза директорът ѝ д-р Камен Янков.

 

По-голямата част от пазарите за риба извън законните търговски обекти са нерегламентирани и те ще бъдат задължително проверени.

 

Oт регионалната екоинспекция в Пазарджик съобщиха, че замърсяването е преустановено. Преди ден ведомството обяви, че причинител на отравянето на водите е предприятието за преработка на пластмаса, ПЕТ опаковки и дърво "Екоинвест" и неговата дейност е спряна.

 

Установено е превишение 16  пъти над пределно допустимите концентрации на вещества в производствените отпадъчни води на обекта. Анализът на данните сочи за преминало залпово замърсяване от този обект, посочиха от екоинспекцията.

 

Източник: Mediapool