Следва: Скандалния н...

Шокиращи кадри от ферма в Италия показват как се отглеждат риби (видео)

18 Октомври 2018
13 14680

Шокиращи кадри от ферма за риби в Италия повдигат нови въпроси за практиките на отглеждане на животните и напомнят нуждата от повече регулации в тази насока.

 

 

 

За разлика от бозайниците, рибите нямат почти никаква законова защита в рамките на Европейския съюз и кадрите, тайно заснети през 2017 и 2018 година, всъщност показват първото разследване за дейността на рибните ферми на Стария континент. Видеото показва как различни видове риби се изхвърлят в пласмасови контейнери и се оставят да се задушат. Много от тях прекарват последните минути от живота си агонизирайки безпомощно на пода.

 

""

 

Тези, които успяват да издържат на задушаването, което очевидно може да продължи до един час, биват покривани с лед в кланицата. Кадрите показват, че някои от тях в крайна сметка са убити с удари по главата от метални палки. Вижда се също, че хайверът се изкарва ръчно от тялото на рибите, докато те са още живи. Това може да представлява огромен стрес за животните.

 

 

Клаудио Помо, съосновател на групата Essere Animali, направила това видео, казва: „Рибните ферми са просто подводни ферми, но с много повече сериозни проблеми за животните. Няма закони в Европейския съюз, които защитават рибите. И след като са прекарали живота си в претъпкани клетки, милиони от тях всяка година са оставяни да се задушават бавно и мъчително“.

 

 

Рибите на това видео са изпратени за продажба в някои от най-големите супермаркети в Италия.

 

„Учените – и дори политиците в ЕС – са разбрали, че рибите чувстват болка“, каза още Помо. „Повечето европейски граждани са съгласни с това, че е време да им дадем най-малкото базисните права, които останалите животни имат“.

 

""

 

Доказателствата, че рибитие имат висока когнитивна функция и съзнание, както и пълноценни рецептори за болка, се трупат от началото на века. През 2009 г. еврокомисарят по здравеопазването Андрула Ваилиу, каза, че има "достатъчно научни доказателства, които показват, че рибите са чувствителни същества и усещат болка и страдание".

 

 

Европейската комисия съобщи по-рано тази година, че практиките в няколко страни членки не спазват Кодекса на водните животни (Aquatic Animals Health Code), но само препоръча да се предприемат някои доброволни реформи в индустрията. Говорителят на ЕК каза в изявление: „Истината е, че Комисията няма конкретен план за законово уреждане на този въпрос в близко бъдеще“.

 

 

Съществуващите европейски закони казват, че животните трябва да бъдат „предпвазани от всяка болка, стрес и страдание, които могат да бъдат избегнати“ преди кланицата. Едно изследване на ЕС от миналата година препоръча употребата на устройства за зашеметване на рибите, за да се минимизира тяхното страдание, преди да бъдат убити. Но нищо такова не виждаме във видеото.

 

 

Холандският евродепутат Аня Хазекамп каза, че са необходими действия, които да възпрат ужасяващото третиране на животните. Тя посочи: „Попитахме за регулация няколко пъти и по стечение на обстоятелствата ЕК дойде с доклад… но не и със закон. Беше много разочароващо. Благоденствието на животните не е приоритет на Комисията. Бизнес интересите винаги са по-голям приоритет, за съжаление“.

 

 

Глобалната продукция на риба е нараснала над два пъти от 1960 г. насам. За да удовлетворени прогнозираното световно търсене, това число трябва да се удвои отново до средата на века, според World Resources Institute. И тъй като наличието на дива риба във водните басейни по света намалява, вече съществуват големи гигантски ферми в морето, въпреки риска от разпространение на болести и замърсяване.

 

Италия произвежда 185 хиляди тона риба всяка година – 12% от общия улов на Европа. Прогнозите за броя на убитите в световен мащаб риби в стопанствата всяка година варират между 37 и 120 милиарда, като в дивата природа достигат 2,7 трилиона.

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции