<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38625" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Случаен мину...

Шофьор на "Tesla" бе заснет да спи зад волана, докато колата му се движи със 110 км/ч (видео)

27 Юни 2019
0 13166

Шофьор на "Tesla Model S" е заснет зад волана на автомобил, който очевидно се движи сам  с включена функция за полуавтономен автопилот  по магистрала в Калифорния

 

Според източници, шофьорът е изминал към 50 километра спейки, докато автомобилът се е движил с около 110 км/ч.

 

Точно както когато полуавтономните пилоти се появиха за пръв път и хората започнаха да публикуват видеоклипове от пасажерските или задните седалки на своите автомобили, действието на този шофьор е глупаво и безразсъдно по редица причини.

 

Първата и най-важната е, че независимо от това, че има някои автономни функции, полуавтономният автопилот не е система за напълно самостоятелно управление на автомобила.

 

Вместо това тя представлява сдвояване на адаптивния круиз контрол и асистенат за поддържане на лентата, който управлява колата в рамките на пътната маркировка.

 

Разбира се, полуавтономната функция за автопилот на Тесла е сред най-добрите на пазара, но това е най-вече така, защото има повече свобода за завъртане на волана, отколкото мнозина от конкурентите на Тесла позволяват в своите превозни средства.

 

"Mercedes-Benz" например има подобна технология, но умишлено не й позволява да функционира в толкова много сценарии или да върти волана толкова остро, колкото "Tesla".

 

Така или иначе, "Tesla" е категорична, че шофьорите, използващи автопилота в нейните превозни средства трябва да останат нащрек в случай, че се наложи да поемат контрол над автомобила

 

Необходимостта от намеса наистина може да се случи във всеки един момент понякога, защото има сценарии, които компютрите на колата просто не могат да разберат, а в  други случаи, защото автопилотът изглежда сякаш заспива, насочвайки колата в странни или неочаквани посоки.

 

Въпросът е в това, че полуавтономните автопилоти все още не са усъвършенствани. Дори "Tesla" не  вижда технологията като перфектна, което прави заспиването зад волана абсурдно и недопустимо, защото в края на краищата автопилотът не може да разпознава или реагира на пътни знаци, пътни сигнали и др.

 

Интересното е, че "Tesla" е програмирала функцията така, че да държи шофьора нащрек. Това се случва посредством сензор на волана, който разбира, ако волана не е докосван от определено време и сигнализира на шофьора да поеме контрола над колата обратно.

 

Имайки предвид това, може би се питате как този човек е спал в продължение на 50 километра без да докосва волана? Просто е – той  преднамерено е "хакнал" системата.

 

Според очевидците заснели случката изглежда, че е имало нещо закачено за волана на колата. Това е добре познат начин за заблуждаване на системата за автопилот, при който потребителят закачва нещо тежко, като например кенче кока-кола за волана, за да заблуди системата, че държи волана с ръка.

 

Самоуправляващите се коли обаче все още не съществуват, не под формата на "Tesla", не и в каквато и да е форма, защото те все още са едва в експериментална форма.

 

Точно затова, въпреки че трябва да е ясно без да се казва – винаги бъдете внимателни и нащрек докато шофирате, дори когато използвате фукнции като автопилот, а и защото загрижени граждани може да ви снимат и да изпратят на полицията номера на колата ви, както се е случило и в този случай.

 

 

Източник: Car and Driver

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции