<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=70932" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: СДВР: барикад...

“Шпигел” за протестите у нас: Бунт на “Тиква щрасе”

09 Август 2020
0 5749

В репортаж за протестите в България, озаглаваен “Бунт на “Тиква щрасе”, германското списание “Шпигел” посочва, че системата Борисов е превърнала България в най-бедната страна в Европейския съюз и най-бързо обезлюдяващата се в света.

Още в началото се обяснява, че “Тиква” бил прякорът на премиера Бойко Борисов и така протестиращите са прекръстили блокирания “Орлов мост” в София.

&#8220;Шпигел&#8221; за протестите у нас: Бунт на &#8220;Тиква щрасе&#8221;
Бойко Борисов. Снимка: Reuters

В разговор с протестиращите един от тях казва, че промените, които той е направил в правителството, приличат на това да разместваш столовете на палубата на потъващия “Титаник”. Авторът Ян Пул не споменава името на главния прокурор Иван Гешев, чиято оставка е второто основно искане на протеста. Но журналистът заявява, че Борисов едва ли ще подаде оставка, защото протестът може да не доведе до нищо, а и той има много съюзници в ЕС, включително в Германия.

“Името му е синоним на цялата политическа система, на масовата корупция, несправедливостта, демонтирането на демокрацията, непрозрачността, злоупотребата с власт, раздаването на постове и средства срещу лоялност и съсипването на околната среда”, пише изданието.

“При Борисов държавният апарат, правосъдето и икономиката, управлявани от олигарси, се сляха в една неприятна симбиоза. Правораздаването е само формално независимо, в действителност ГЕРБ знае как да назначава свои хора в редиците му.

Едва ли може да става дума за някакво разделение на властите в България. Олигарсите доминират медиите и са възнаграждавани за лоялността си с държавни поръчки. Системата се поддържа и с еврофондове.

Пул разказва на читателите на списанието посочваните и другаде “много причини ЕС да е толкова търпелив с България” – че “Борисов избягва да провокира Европа, представя се за проевропейската сила в страната, лоялно подкрепя политиките на ЕС и не вдига шум за “Европа на нациите”, както го правят в Полша”.

&#8220;Шпигел&#8221; за протестите у нас: Бунт на &#8220;Тиква щрасе&#8221;
Борисов и канцлера Меркел. Снимка: Reuters

ГЕРБ е уважаван член на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, в която участва и ХДС на канцлера Ангела Меркел, напомня “Шпигел”. “Българската демокрация е застрашена поне колкото тези в Полша и Унгария и на протестите в София бе издигнат плакат с надпис “Госпожо Меркел, не се ли срамувате от този корумпирания?”

Борисов също така не се опитва да промени конституцията в своя полза и е забавен и очарователен автократ, продължава изданието, описващо как на едва разбираем немски поздравил във видео запис ХДС за рождения ден на партията, започвайки с думите Liebe Angela, liebe Annegret.

Бойко Борисов поздрави на немски партията на Меркел за 75-годишнината ѝ (видео)

В търсене на отговора на въпроса дали протестите ще успеят, авторът разговаря с политолога Даниел Стефанов, според когото те от години не са били толкова масови и продължителни, но и нямало политическо ръководство, което да прави ясни искания, например – за предсрочни избори. Въпреки голямата енергия и желание за промяна, никоя опозиционна сила не успява да спечели от бунтовните настроения, смята той. Причината било недоверието към възможността друга партия да реформира системата, в която Борисов е символ на деформирането, на неспособността на България да изгради демократична партийна система и партиите обикновено са създавани изкуствено, за да представляват интересите на някой олигарх.

Във видеото горе видижте протест на българи в германската столица пред централата на управляващата Християндемократическа партия на канцлера Ангела Меркел.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции