<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75715" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Катастрофата...

Щабът за първи път представи схема за действие след заразяване на пациент с коронавирус

15 Октомври 2020
0 2930

За първи път от началото на епидемията от коронавирус в страната щабът представи нагледна схема, по която се очаква да действат пациентите и здравните органи, пише Дневник.

Логично, схемата започва с пациент, който е съмнителен за зараза със SARS-CoV-2, като той може да е насочен от личния си лекар за PCR тест или сам да е преценил да си направи такъв. В случай че изследването потвърди съмнението, на ход са Регионалните здравни инспекции (РЗИ), които правят епидемиологично проучване (откъде е възможно да се е заразил човекът, кои са близките му контактни лица – бел. авт.).

В болница се очаква да влязат хората, които имат “тежко клинично протичане”, над 60 години са, имат придружаващи хронични заболявания, имунитетът им е “компрометиран”. Когато хоспитализираният пациент се подобри и има температура под 37,8 градуса за 48 часа или са изминали десет дни от началото на оплакванията, плюс три дни без оплаквания, то тогава човекът се поставя допълнително под домашна изолация.

Карантината у дома продължава 14 дни и тя важи и за доказано заразените с коронавирус, които или нямат симптоми, или са с “леки клинични оплаквания”. Наблюдението над тези пациенти се осъществява от общопрактикуващия лекар, а ако човекът се влоши, Спешна помощ трябва да го закара до болница. След изтичането на 14-те дни, пациентът е освободен от изолацията си без да бъде допълнително изследван с PCR тест.

Доц. Ангел Кунчев обяви, че Европейската комисия обсъжда показател от най-малко 300 души на 100 хил. население, които трябва да са тествани, за да се считат подаваните от страната данни за показателни. По думите му сега България не пада под него и за последната седмица са изследвани над 400 души на 100 хил. население. Според графиката, която представи главният държавен здравен инспектор, последно в средата на месец юли са правени под 300 COVID теста на 100 хил. души население на седмична база.

Стопкадър от презентацията на НОЩ

За пореден път министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви, че няма да се връщат старите ограничения срещу разпространението на заразата, като акцентира върху завишаването на контрола и проверки в нощните заведения. Като повод за това той се позова на наблюдения от “социалните мрежи като клипчета и разпространявани снимки на млади хора”.

Снимка: БулФото

От изявлението на Костадин Ангелов не стана известно дали и какви нарушения на противоепидемичните мерки са установени досега в нощните заведения, но отбеляза, че здравните инспектори първо ще дават предписания (т. е. първо ще посочват какво не е наред – бел. авт.) и след това, ако “предписанията не бъдат изпълнени, следва затваряне на съответното заведение”.

“Колкото и да са изморени колегите от Регионалните здравни инспекции, те ще продължат да работят и нощем, за да проверяват там, където не се спазват мерките”, каза проф. Костадин Ангелов и уточни, че контролът се осъществява и с полиция, и от “всички институции, които могат да осъществяват контролни функции”.

Източник: Дневник

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции