<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82197" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Здравният ми...

Щам или мутация? Какво знаем за новия вариант на коронавируса

21 Януари 2021
0 298

Нови форми на коронавируса уплашиха много държави и ги принудиха да затегнат още повече мерките за борба с Covid-19. В България това също се използва като аргумент, за да се отложи отпадането на някои ограничения, пише Свободна Европа.

Здравният министър предлага удължаване на епидемичната обстановка с 3 месеца

Новият страх дойде едновременно с добрите новини: от началото на януари данните за разпространение на коронавируса в България показват спад в разпространението му, намаляване на броя на хоспитализираните, на настанените в интензивни отделения и на починалите.

Щам или мутация? Какво знаем за новия вариант на коронавируса

Съобщенията за нови варианти на пандемичния коронавирус, които са тръгнали от Великобритания, се появиха в края на миналата година, но мутациите не са възникнали тогава, а много по-рано. Не са се появили само във Великобритания. Не са извънредно събитие, а закономерно явление. И най-вероятно са вече и в България.

Ето отговорите на най-популярните въпроси, задавани днес за мутациите на вируса.

Щам или мутация? Какво знаем за новия вариант на коронавируса

Щам, мутация или вариант?

Това не е щам. Става въпрос за вариант на коронавируса. Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията съобщава за нов вариант, който се е появил в Обединеното кралство и който има “необичайно голям брой мутации”. Във Великобритания този вариант е открит за първи път през септември 2020 г. и сега е широко разпространен в Лондон и Югоизточна Англия. Оттогава е открит в много страни по света, включително САЩ и Канада.

Нов ли е?

Не. “Той е описан в края на март”, каза още през декември пред БНР председателят на дружеството на вирусолозите проф. Радка Аргирова. Според нея “целият този бум, който настана през [ноември и декември] в Западна Европа, се дължи именно на този мутант. Предполагам, че сега е стигнал Великобритания. За Европа това не е ново.”

Проф. Асен Балтов: Британският щам на коронавируса вече е в България

Защо “английският” вариант е различен?

Щам или мутация? Какво знаем за новия вариант на коронавируса

Засега няма достатъчно изследвания, но се смята, че този вариант се разпространява по-лесно и бързо от другите варианти, обясняват от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

По-смъртоносен ли е?

Няма доказателства, че е така. Основните притеснения са свързани с това, че евентуално по-бързо разпространение може да доведе до повече заболели хора, които се нуждаят от болнично лечение.

Как се открива?

Изследванията за различните варианти на вируса са специфични и не могат да се правят във всяка лаборатория. В България тези изследвания се правят в Националния център по заразни и паразитни болести.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции