Следва: Проверката н...

Ще бъде ли спрян строежът на хотел на плажа “Алепу”? (видео)

04 Юни 2020
43 2327

Община Созопол започва вътрешна проверка на документацията на скандалния строеж край защитена местност „Блатото Алепу“, предаде бТВ.

Междувременно природозащитни организации настояват проверка да извърши и прокуратурата.

Вчера при оглед на място държавният строителен контрол (ДНСК) установи, че 4-етажната сграда на брега на морето не е хотел, а укрепително съоръжение.

Проверката на плаж “Алепу” отрече очевидното: Четириетажната бетонна сграда не е сграда (видео и снимки)

“Това е само една сурова конструкция – стоманенобетонна масивна конструкция, която играе единствено укрепителна роля на този етап. Оттук нататък следва и в момента се извършва мониторинг на съоръжението. То се извършва от геозащита. Има контролно-измервателна система, с достатъчно голям брой точки, които се проверяват от геодезисти”, обясни Калоян Костов от строителния надзор.

„Това ще бъде интегрирано или вградено в бъдещия строеж. Това е допустимо по действащата нормативна уредба. Има наредба, която регламентира строителство в свлачищни райони и тя е спазена изцяло. Това е един икономически съобразен, целесъобразен, по-добър вариант за възложителя, отколкото да беше отделно извършено някакво укрепване, след което изградени сгради в имота”, каза още той.

“Четирите нива, които са изпълнени, не са сграда със строеж и само по себе си това представлява укрепително съоръжение. Обемите, които виждате, не представляват стаи, а по-скоро така е формирано като носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове, които са зад нея”, обясни от своя страна Милен Ненчев от РДНСК-Бургас.

По думите му, част от помещенията, които са формирани, биха могли да се ползват като някакви обслужващи постройки, но те ще бъдат изцяло под земя.

Природозащитниците обаче смятат, че свлачището умишлено е активирано, за да бъде укрепено с изграждането на ваканционен комплекс. По този начин се нарушава изискването в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие постройките в Зона А да са с по-ниско строителство с височина до 7 метра и половина.

А снощи десетки природозащитници протестираха срещу лъжата “подпорна стена на “Алепу”, маскирана като хотел, пише OFFNews.

Природозащитниците се появиха пред Народното събрание с маски, не толкова заради ограниченията покрай коронавируса, а за да покажат, че повече няма да мълчат.

Те категорично отхвърлиха обяснението, че на “Алепу” не се строи хотел. 

Източник: бТВ, OFFNews

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции