<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=65772" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проверката н...

Ще бъде ли спрян строежът на хотел на плажа “Алепу”? (видео)

04 Юни 2020
0 2465

Община Созопол започва вътрешна проверка на документацията на скандалния строеж край защитена местност „Блатото Алепу“, предаде бТВ.

Междувременно природозащитни организации настояват проверка да извърши и прокуратурата.

Вчера при оглед на място държавният строителен контрол (ДНСК) установи, че 4-етажната сграда на брега на морето не е хотел, а укрепително съоръжение.

Проверката на плаж “Алепу” отрече очевидното: Четириетажната бетонна сграда не е сграда (видео и снимки)

“Това е само една сурова конструкция – стоманенобетонна масивна конструкция, която играе единствено укрепителна роля на този етап. Оттук нататък следва и в момента се извършва мониторинг на съоръжението. То се извършва от геозащита. Има контролно-измервателна система, с достатъчно голям брой точки, които се проверяват от геодезисти”, обясни Калоян Костов от строителния надзор.

„Това ще бъде интегрирано или вградено в бъдещия строеж. Това е допустимо по действащата нормативна уредба. Има наредба, която регламентира строителство в свлачищни райони и тя е спазена изцяло. Това е един икономически съобразен, целесъобразен, по-добър вариант за възложителя, отколкото да беше отделно извършено някакво укрепване, след което изградени сгради в имота”, каза още той.

“Четирите нива, които са изпълнени, не са сграда със строеж и само по себе си това представлява укрепително съоръжение. Обемите, които виждате, не представляват стаи, а по-скоро така е формирано като носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове, които са зад нея”, обясни от своя страна Милен Ненчев от РДНСК-Бургас.

По думите му, част от помещенията, които са формирани, биха могли да се ползват като някакви обслужващи постройки, но те ще бъдат изцяло под земя.

Природозащитниците обаче смятат, че свлачището умишлено е активирано, за да бъде укрепено с изграждането на ваканционен комплекс. По този начин се нарушава изискването в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие постройките в Зона А да са с по-ниско строителство с височина до 7 метра и половина.

А снощи десетки природозащитници протестираха срещу лъжата “подпорна стена на “Алепу”, маскирана като хотел, пише OFFNews.

Природозащитниците се появиха пред Народното събрание с маски, не толкова заради ограниченията покрай коронавируса, а за да покажат, че повече няма да мълчат.

Те категорично отхвърлиха обяснението, че на “Алепу” не се строи хотел. 

Източник: бТВ, OFFNews

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции