<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83950" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Броят на нови...

Ще има ли привилегии за ваксинираните срещу Covid-19 в ЕС? (видео)

17 Февруари 2021
0 3632

Ще имат ли привилегии гражданите на Евросъюза, които са си поставили ваксина?

Имунизацията напредва с различни темпове в 27-те страни членки, предава bTV. Някои държави обаче са против въвеждането на ваксинационен паспорт. Той би давал право на притежателя му да пътува свободно в други страни от ЕС без да е длъжен да представя PCR тест или пък да спазва карантина.

По над 35 хиляди души на ден се заричат да ваксинират от Щаба (Коментарът на “Господарите”)

Идеята се подкрепя от европейски страни, чиито икономики разчитат много на туризма. Брюксел обаче, поне за момента, предпочита названието „сертификат“ – т.е. медицинско удостоверение, което не дава други права на притежателя му.

Идеята за ваксинационен паспорт дойде от Гърция. Подкрепят я Малта, Португалия, Испания, Италия, Унгария.

Франция и Нидерландия, които закъсняват с ваксинациите, са против. Противопоставят се и Германия и Белгия. Причините са липса на доказателства за продължителността на имунитета, както и неравнопоставеност между европейските граждани.

„Докато всички европейски граждани не са получили възможността да се ваксинират, сертификатите не би трябвало да се използват за други цели“, заяви председателят на ЕК – Урсула фон дер Лайен, пред вестник „Les échos“.

Появява се и юридически проблем, ако документът създава риск от дискриминация на неваксинирани лица. Сертификат за ваксинация вече съществува в 11 страни членки, предстои въвеждането му в още седем.

Днес Брюксел слага началото на нова програма, посветена изцяло на новите мутации на вируса. А ваксинационният документ много ще зависи и от тях, особено периодът му на валидност.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции