<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93399" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България пус...

Ще поскъпнат ли спекулативно стоките при смяната на лева с евро? (видео)

07 Юли 2021
0 1792

Безплатно превалутиране на парите в сметките ни от левове в евро и етикети с две цени в магазините. Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане Национален план за въвеждане на еврото.

В същото време се оказва, че в плана не е записан фиксираният курс лев – евро. През първия един месец от деня на въвеждането на еврото и двете валути ще са в обращение едновременно.

Как точно ще се случи преминаването ни от лева към еврото?

Така, ако се присъединим към еврозоната на 1 януари 2024 г., до края на месеца лев и евро ще бъдат заедно платежно средство. После остава само еврото. От датата на членство в еврозоната всички разплащателни и спестовни сметки, както и депозити, ще бъдат автоматично и безплатно превалутирани в евро.

Шест месеца от датата на въвеждането на еврото кредитните институции и „Български пощи“ ще обменят безплатно на каса пари от левове в евро.

Година след въвеждането на еврото на етикетите в магазините ще пише и двете цени в евро и лева.

Ще поскъпнат ли спекулативно стоките при смяната на лева с евро? (видео)

Според старши икономистът в Института за пазарна икономика Петър Ганев не се очакват големи сътресения и изненади след преминаването към еврото.

Предвижда се КЗП да организира кампания „Честен търговец“ и да прави „черен списък“ с некоректните търговци.

„Като контролен орган ние така или иначе ще следим за това, което въвеждането на еврото ще ни задължи, а именно правилното превалутиране на цените от лева в евро и обявяването на двете цени в този преходен период. Кампанията, която ще проведем успоредно с това, означава, че тези, които сме хванали в нарушение, ще бъдат публично показани“, обясни председателят на комисията Димитър Маргаритов.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции