<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=95319" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Здравният ми...

Ще се прилага ли трета доза на ваксината срещу Covid-19 у нас? (видео)

30 Юли 2021
0 316

Устойчив ръст на желаещите да се ваксинират у нас в последните три дни отчитат от здравното министерство. Българите с две дози са близо 1 милион. Общо поставените дози вече са над 2 милиона, а с пълна защита са близо 1 милион души у нас.

Топ 3 на областите с най-много ваксинирани с 2 дози са София-град, София-област и Габрово. Най-малко са ваксинирани в Монтана и Силистра.

На този фон на преден план изниква въпросът необходима ли е още една доза, за да се подсили имунитетът на вече ваксинираните.

От днес 70-годишната Цветанка Тодорова вече е със завършена имунизация срещу Covid-19.

Pfizer: Трета доза от ваксината увеличава защитата срещу Делта варианта до 100 пъти

„Моите лични причини са, че съм възрастна жена. Без друго всяка година си правя за грип, а го карах и беше много тежко, затова въобще не се замислям“ споделя тя.

На идеята за възможна трета доза засега реагира скептично. „Аз имам и антитела, сега с тия две имунизации – за какво ми е чак трета игла. Ако се наложи и ме посъветва лекарката – ще си сложа“, допълни Цветанка.

На този етап това не се налага, казват лекари.

„За нас е важно хората да получат основната си двудозова ваксинация. Минало е много кратко време, за да се мисли, че тази ваксинация трябва да бъде обновена“, заяви д-р Ивелина Георгиева. В Израел обаче от 1 август започва кампания за ваксиниране с трета игла на най-уязвимите.

„Ваксината работи, но тя работи под определен период от време. Би било добре в България да започне трета доза за ваксинираните през декември и януари“, каза Георги Маринов, биолог от Департамента по генетика в университета Станфорд.

Според главния държавен здравен инспектор въпросът за третата доза ще стане особено актуален съвсем скоро.

„Продължават да идват съобщения от много проучвания, които доказват, че една бустерна доза около 6 месеца до 1 година след нормалната имунизация повишава значително антителата и съответно нашата гаранция срещу заболяването. Очаквам, че от есента, поне за някои от ваксините, това ще бъде препоръчително“, заяви доц. Ангел Кунчев.

За да започне прилагането на трета доза обаче, първо Европейската агенция по лекарствата трябва да вземе решение за това.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции