<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82080" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Шефът на болн...

Държавни сайтове за милиони поставят на риск личните ни данни (РЕПОРТАЖ)

20 Януари 2021
0 12047

През последните месеци десетки хора ни сигнализираха за различни институционални сайтове, които нямат сертификати за сигурност. Това притеснява потребителите, защото именно в тези страници се предполага, че се въвеждат лични данни, а в същото време браузърите предупреждават, че това е опасно заради липсата на важния инструмент. Все пак помним скандала с изтеклите данни от НАП.

Заподозреният за НАП хакер е предупреждавал чрез “Господари на ефира” за слабости в сайта на МОН (видео)

Такива са случаите със струващите стотици хиляди и дори милиони левове сайтове на Интегрираната информационнна система на държавната администрация, Българската агенция по безопасност на храните, изпълнителна агенция „Железопътна администрация“, Държавна агенция „Национална сигурност“, Портал за консултативни съвети на Министерския съвет, Българска служба за акредитация, а вероятно и много други.

Когато сме спокойни, че има кой да се погрижи за сигурността на данните ни (видео и колаж)

Решихме да представим експертно мнение по темата, затова се свързахме със създателя на Софтуерния университет Светлин Наков. Пред репортера ни Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт той сподели, че проблемът със сертификатите за сигурност наистина може да крие риск за изтичане на личните ни данни, но още по-фрапиращото е, че справянето с него би коствало не повече от час на един добър програмист. Един от Топ ИТ експертите подчерта, че е време държавната и общинската администрации да обърнат внимание на проблема с киберсигурността и интернет грамотността на служителите си.

Ние ще потърсим институциите, чиито сайтове представихме, а вие сигнализирайте само на gospodari.com и на телефон *3333 за всякакви злоупотреби, измами и корупция.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Nikolay Dobrev

    21 Януари 2021

    Как така търговския регистър да не качва информация за фирмите като адрес и телефон, това трябва да е публична информация. Аз като потребител трябва да имам достъп до информация и финансови отчети на всяка една фирма оперираща на територията на страната ни.

Реакции