Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Явуз: "В България преживях страшен кошмар в златна клетка"
Явуз: "В България преживях страшен кошмар в златна клетка"
10-11-18
добавено
8733
прегледа

"В България преживях страшен кошмар в клетка, за която си плащам", споделя в разговор с ДВ германският гражданин Мехмед Явуз. Турция настоя той да бъде екстрадиран. Окръжният съд във Варна обаче отхвърли искането ѝ.

    

 

 

В сряда (10.10.) Окръжният съд във Варна отказа екстрадицията на Мехмед Явуз в Турция, поискана от прокуратурата във вилает Адана, където той е роден. Мярката му за неотклонение бе променена от "домашен арест" в "подписка". След съдебното заседание германският гражданин за пръв път се разходи из морската столица. Явуз трябва да чака още седмица до приключването на производството срещу него.

 

 

Какво се случи дотук?

 

На 2 септември вечерта към 22 часа Мехмед Явуз и съпругата му Гюлшен кацат на летището във Варна с полет от Дюселдорф. Те пристигат на почивка в курорта Златни пясъци, платили са престой в 4-звезден хотел. Но Мехмед е задържан в специалното помещение на аерогарата за 24 часа. Според данните на Окръжната прокуратура, той е издирван от 9 години с т.нар. червена бюлетина на Интерпол - Анкара, за да излежи присъда от 6 години и 3 месеца "лишаване от свобода" за участие в терористична дейност. Става дума за членство в "Работническата партия на Кюрдистан" ПКК, която Турция, ЕС и САЩ определят като терористична организация и която от 2003 насам е приела името "Конгра" (Конгрес за свобода и демокрация на Кюрдистан).

 

 

През декември 2001 година Мехмед пристига в Германия като бежанец и иска политическо убежище, а през 2009 получава германско гражданство. В Германия той работи като социален педагог. "През 1995 исках само да бъдат премахнати забраните върху майчиния ми (кюрдския) език и да бъде признато съществуването на етническата ни общност, тази на кюрдите. Бях студент и бях подложен на натиск заради политическите ми възгледи и етническия ми произход - аз съм кюрд и заради това ме арестуваха навремето, бях подлаган на изтезания", сподели Явуз в разговор с ДВ.

 

 

Турция го обвинява, че пропагандира идеите на ПКК. След първото задържане на летището във Варна, на 5 септември съдът постановява мярка за неотклонение "домашен арест" - в хотела, който е резервирал. На 11.09. Апелативният съд я потвърждава, въпреки протеста на прокуратурата. "Мехмед Явуз е доказан член на посочената терористична организация и извършител на множество и разнообразни терористични дейности от името на тази организация. Той е с предходни присъди на турските съдилища, в т.ч. и с присъда от 1998, с която му е било наложено наказание в още по-голям размер от 12 години и 6 месеца. За идентично престъпление лицето е осъдено на лишаване от свобода за 3 години и 9 месеца с присъда от 1995", посочва прокурор Боянка Михайлова. На 3 октомври Явуз бе отведен с белезници в ареста - за да даде показания. Остава там 72 часа, тъй като можел да избяга и да се укрие, според прокурора.

 

 

Обратът от 10-ти октомври

 

Искането за предаването на лицето Мехмед Явуз на Турция не следва да бъде уважено - това становище представи обвинителката по време на съдебното заседание вчера. А и червената бюлетина за издирването му е била свалена от всички бази данни на Интерпол, тъй като тя е била по искане на филиала на организацията в Анкара, само че по политически причини, а това се смята за нарушение на конституцията на международната организация.

 

 

Прокурорът подчерта, че са налице основания за отказ от екстрадиция, тъй като мъжът е със статут на бежанец и гражданин на Германия. "Ако Мехмед Явуз бъде върнат в страната си, може да бъде подложен на тежко посегателство срещу неговата лична неприкосновеност и свобода", каза защитникът му, цитиран в сайта на Окръжния съд. Той повтори тези думи и пред ДВ. Според магистратите, молбата за екстрадиция не отговаря в пълна степен на законовите изисквания: в нея не е била предоставена пълна информация за престъплението, поради което се иска екстрадицията, както и копие от приложимите законови разпоредби, в т.ч. давността. Не е бил приложен и първият съдебен акт на закрития Съд за държавна сигурност в Адана. Категоричното основание за отказ от екстрадиция е следното: че Мехмед Явуз е признат за виновен и осъден на лишаване от свобода от извънреден съд, какъвто безспорно е бил и закритият съд, постановил първата присъда.

 

 

Запитан дали турската държава може да оспори решението на българския съд, адвокатът на Явуз каза пред ДВ, че тя не е страна по делото. "Сега, след отказа на Варненския окръжен съд да изпълни искането на турските власти за екстрадицията на Мехмед, всичко е в ръцете на прокуратурата. Защото тя може да обжалва в седемдневен срок решението на съда и Апелативният съд да извърши въззивна проверка", посочи защитникът, пожелал анонимност.

 

 

"Кошмар в златна клетка"

 

 

"Не съм човек, който може да извърши престъпление - нито в Турция, нито в България, никъде. Целият ми кошмар е по политически причини, аз просто исках права за кюрдския език и етнокултурата ни", каза Явуд в разговор с ДВ. Той смята, че да си кюрд в Турция е просто престъпно и винаги си виновен. Признава, че в България отново се е сблъскал с това.

 

 

Вчера за пръв път се е разходил със съпругата си из Варна, а междувременно няколко пъти полицаи са го търсили в хотела - те не са били информирани, че той е в съда и че домашният му арест е приключил. "За пръв път от 40 дни се успокоихме. Надеждата ни е да няма протест срещу съдебното решение и след седмица да се завърнем в Германия", с вълнение посочи Мехмед. Още преди три седмици той е трябвало да бъде на работното си място, благодарен е на работодателите си, че не са го уволнили, а вместо това са удължили отпуската му. "Резервацията в 4-звездния хотел в курорта се превърна в златна клетка за мен, нямах право да излизам навън, да се радвам на морето и слънцето. Преживях страшен кошмар в клетка, за която си плащам", каза той. Сега ключът към свободата е в ръцете на прокуратурата.

 

 

Източник: Дойче веле