<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87220" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: От община Вар...

Ядрената инсталация на Иран е извадена от строя за 9 месеца. Подозренията са към Израел

12 Април 2021
0 475

Иранската ядрена инсталация в Натанз е претърпяла авария, за която властите в Техеран обвиниха Израел, пише Свободна Европа.

Директорът на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи нарече аварията “ядрен тероризъм” и призова международната общност да се изправи срещу заплахата.

Той не спомена кой може да стои зад предполагаемия саботаж, но каза, че Иран “си запазва правото да отвърне на извършителите”.

Израелското обществено радио Кан цитира източници от разузнаването, според които израелската специална служба Мосад е извършило кибер атака.

Ядрената инсталация на Иран е извадена от строя за 9 месеца. Подозренията са към Израел

Ню Йорк таймс цитира американски и израелски представители от службите, според които Израел има роля за предизвикването на “голяма експлозия”, която е унищожила вътрешната електрическа система, захранваща подземните центрофуги за обогатяване на уран.

Аварията става ден след като Иран пусна нови центрофуги, които могат да ускорят обогатяването на уран. Според представители на разузнаването, ефектът от аварията ще е достатъчен да спре програмата за поне девет месеца.

Инцидентът може да помрачи дипломатическите усилия за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г., което бившият президент на САЩ Доналд Тръмп напусна.

Подземната инсталация в Натанз е ключова в програмата на Иран за обогатяване на уран. Съоръжението се наблюдава от инспектори на Международната агенция за атомна енергия.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции