Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Япония ще трябва да изхвърли тонове радиоактивна вода от "Фукушима" в Тихия океан
Япония ще трябва да изхвърли тонове радиоактивна вода от "Фукушима" в Тихия океан
По света
09-11-19
добавено
1747
прегледа

Операторът на разрушената атомна електроцентрала Фукушима - "Daiichi" ще трябва да изхвърли огромни количества замърсена вода от площадката директно в Тихия океан, заяви министърът на околната среда на Япония - ход, който би вбесил местните рибари.

 

Над 1 милион тона замърсена вода се е натрупала в централата, тъй като през март 2011 г. тя беше ударена от цунами, предизвиквайки троен срив, който принуди евакуацията на десетки хиляди жители.

 

"Tokyo Electric Power" (Tepco) се бори да се справи с натрупването на подземните води, които се замърсяват, когато се смесят с водата, използвана за предотвратяване на стопяването на трите повредени реакторни ядра.

 

"Tepco" се опита да премахне повечето радионуклeиди от излишната вода, но все още не съществува технология за премахването на тритий от водата - радиоактивен изотоп на водорода.

 

Крайбрежните ядрени централи обикновено изхвърлят водата, която съдържа тритий в океана, но такава вода се проявява в минимални количества в природата.

 

"Tepco" призна миналата година, че водата в резервоарите ѝ все още съдържа и други замърсители освен тритий.

 

В момента над 1 милион тона замърсена вода се съхранява в почти 1000 резервоара на във Фукушима, но дружеството предупреди, че свободното пространство в тях ще се изчерпа до лятото на 2022 г.

 

"Единственият вариант ще бъде да се изсипе в морето, където ще може да се разреди", заяви Йошиаки Харада на брифинг в Токио във вторник.

 

"Цялото правителство ще обсъжда случая, но бих искал да предложа моето просто мнение", добави той.

 

Никакво решение за изхвърляне на водата няма да бъде взето, докато правителството не получи доклад от експертна група. Други опции включват изпаряване на течността или съхраняването ѝ на сушата за продължителен период.

 

Харада обаче не каза колко вода ще трябва да се изсипе в океана.

 

Скорошно проучване на Хироши Мияно, който ръководи комитет, изучавайки извеждането от експлоатация на "Fukushima Daicii" в Японското дружество за атомна енергия, заяви, че изчезването на замърсената вода може да отнеме около 17 години, след като бъде разредена с океанската вода, за да се намалят радиоактивните вещества до нива, които отговарят на стандартите за безопасност на централата.

 

Всяко решение за изхвърляне на отпадните води в морето би разгневило местните рибари, които са прекарали последните осем години във възстановяване на своята индустрия.

 

Съседна Южна Корея също изрази загриженост относно въздействието, което това би оказало върху репутацията на собствените ѝ морски дарове, като миналият месец Сеул извика висш служител на японското посолство, за да обясни как ще се справят с отпадните води на Фукушима

 

Връзките между азиатските държави в Североизточна Азия вече са отслабнали значително, след спора за компенсация заради корейците, които са били принудени да работят в японски фабрики по време на Втората световна война.

 

Правителството вече изразходва 34,5 милиарда йени (260 милиона британски лири) за изграждането на подземна стена, която да предотврати подземните води да стигнат до трите повредени реакторни сгради.

 

Стената обаче е успяла единствено да намали притока на подземни води от около 500 тона на ден до около 100 тона на ден, но не и да спре течението им.

 

Преди шест години по време на кандидатурата на града за игрите, премиерът Шинцо Абе увери международната общност, че ситуацията е „под контрол", но изглежда, че Япония е под нов натиск да се справи с проблема преди домакинството си през следващото лято.

 

 

Източник: The Guardian