Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
"Ако не връщаха 40%". БСП отново иска европейски анализ на пътната настилка
"Ако не връщаха 40%". БСП отново иска европейски анализ на пътната настилка
03-15-19
добавено
317
прегледа

Източник: Svobodnaevropa.bg

БСП внесе второ искане в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за анализ на пътни участъци от магистралите в лицензирана европейска лаборатория, съобщи БТА.

 

Анализът, за който настояват от БСП, включва участъци, строени в последните пет години или ремонтирани в този период от време от магистралите „Хемус“, „Струма“, „Тракия“, „Марица“, първокласния път Видин - Кулата и Околовръстното на София.

 

Според депутатката от БСП Елена Йончева тази експертиза ще покаже какво е качеството на настилката и дали пътищата са безопасни за българските граждани. За пръв път от левицата внесоха такова искане след катастрофата край Своге през лятото на 2018 г., при която загинаха 20 души.

 

„Все още няма експертиза за състоянието на пътната настилка. Все още няма отговор от прокуратурата кое доведе до този инцидент и каква подмяна на част от пътната настилка е виновна за този инцидент“, каза още Йончева.

 

След внасянето на писмото лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че от партията са готови да заплатят анализа и са в контакт със седем европейски лаборатории от седем различни европейски държави.

 

„Ако не им се налага (на строителите - б.р.), както твърдят специалисти, да връщат около 40% от стойността на бюджета за пътната настилка към управляващите, те ще имат възможността да правят много дори български пътища. Такива, които съответстват на европейските стандарти“, коментира Йончева, цитирана от "Фокус".

 

Svobodnaevropa.bg