Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
"Ангелът на котките" от Алепо (видео и снимки)
"Ангелът на котките" от Алепо (видео и снимки)
По света Вземи EMBED
Loading the video...
08-18-19
добавено
8409
прегледа

"Който има сърце, помага и на хора, и на животни", казва Мохамед Алаа, по-известен като "ангел на котките" от Алепо. С риск за живота си мъжът спасява животни изпод развалините на сирийските градове. За него ни разказва DW.

 

Всяка сутрин между пет и седем часа Мохамед Алаа тръгва да спасява котки из развалините на град Идлиб. „Рано сутрин падат по-малко бомби и гранати“, обяснява той. Въпреки това се налага да се движи крайно предпазливо, защото от развалините дебнат различни опасности.

 

 

 

 

Когато в Сирия избухва гражданската война, Алаа работел като шофьор на линейка в Алепо. На път към дома раздавал храна на изоставени домашни животни. Започнал и да издирва живи котки изпод развалините на бомбардираните сгради и да ги прибира у дома си. От месарницата взимал остатъци, с които да ги храни.

 

 

 

 

Още докато живеел в Алепо, излизат първите съобщения за Алаа в печата. Той получава помощ от приятели на животните от цял свят и става известен като "Спасителят на котките от Алепо". "След като всички напуснаха страната, включително и приятелите ми, котките ми станаха приятели", споделя той за Би Би Си. В Алепо Алаа открива първия си приют за бездомни животни.

 

В края на 2016 година приютът за животни е улучен и разрушен от бомбите. Алаа бил принуден да бяга от войските на Башар Асад и се установил в съседен Идлиб - заедно с 22 котки. Там той отново открил приют за животни. Заедно с 200 котки, в него са подслонени кучета, маймуни, зайчета и други безпризорни животни.

 

 

 

 

Приютът за животни на Алаа е разположен в северната част на Идлиб, където положението е малко по-спокойно. Животните получават медицински грижи и храна. "Още като дете обичах котки", разказва Алаа. "От родителите ми съм научил, че който съчувства на хората, би трябвало да съчувства и на всички живи същества."

 

 

 

 

След осем години война и над 400 000 убити Идлиб е последният регион в Сирия, останал в ръцете на бунтовниците. Никъде другаде положението не е така драматично, както тук. Три милиона души все още живеят в града - близо половината са изгнаници. На мнозина не им е останало нищо друго, освен единият живот.

 

 

 

 

"Най-силно засегнати от войната в Сирия са децата и животните, казва Алаа. Затова ще продължа да им помагам". В Кафр Найя междувременно има не само приют за животни, но и дом за сираци, детска площадка и здравен център за деца.

 

 

Източник: DW