Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
"Графа" вече даде дефекти, Фандъкова ги приписа на топлото време (снимки)
"Графа" вече даде дефекти, Фандъкова ги приписа на топлото време (снимки)
06-10-19
добавено
2006
прегледа

Май не е голяма изненада, че прясно ремонтираното трамвайно трасе по ул. "Граф Игнатиев" даде дефекти съвсем скоро, след като официално бе пуснато в експлоатация. През уикенда хора в социалните мрежи алармираха, че голяма плоча между релсите в района на пл "Славейков" се е надигнала, а настилката е изскочила. В понеделник плочата вече не стърчеше, но настилката беше изпочупена от отстраняването на проблема, провериха от Mediapool.

 

 

Снимка на дефекта беше пусната във фейсбук

 

 

Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че причината за дефекта са високите температури и монтирането на "напречните отводнители директно до релсите". Въпреки, че стовари голяма част от вината върху климата (все едно температури от около 30 градуса са нещо необичайно за София!), тя все пак обяви, че строителят "Джи Пи Груп" ще бъде глобен с 280 000 лева.

 

НЕ Е ХУБАВО, НО Е ГОТОВО - РЕМОНТЪТ НА "ГРАФА" НАЙ-СЕТНЕ ПРИКЛЮЧИ!

 

Санкцията е за изпълнителя, въпреки че Фандъкова критикува за пореден път и работата на проектантите, както и надзора и всички специалисти, работили на обекта. "Мен не ме интересуват вече оправданията и обясненията", коментира тя и определи ситуацията като "възмутителна".

 

 

Така изглежда трамвайното трасе, след като проблемът e бил отстранен. Сн. Mediapool
 

 

Както повечето софиянци, дори Фандъкова явно е доста скептична към извършения ремонт, тъй като заяви, че вероятно ще се появят и други дефекти, а глобите ще продължат.

 

"ТОПЛОФИКАЦИЯ" СЕ СЕТИЛА В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ ДА СМЕНЯ ТРЪБИ ОКОЛО "ГРАФА"

 

"По договор сме заложили сериозни санкции. Нямам никакво колебание да ги налагам, но това не е решението. Трябва да се съберат всички проектанти, защото не е работа на кмета да дава решение колко да са големи фугите. За мен това е възмутително. За това и недоумявам, когато първият път коментирах работата на проектантите, Камарата на архитектите в България ми изпрати гневно писмо защо го правя. Ако трябва и с това ще се ангажирам (с фугите - б.а.) вече. Не знам вече как да им се повлияе на тези хора", каза Фандъкова и добави, че "Джи Пи Груп" трябва да отстранят дефекта за своя сметка.
 

 

Санкцията, която общината налага на "Джи Пи Груп" е 5% от стойността на обновяването на трамвайното трасе. Като сума тя е най-голямата за фирмата до момента. За некачествено свършена работа по част от ремонта на ул. "Граф Игнатиев" общината обяви, че налага глоба от 109 000 лева - основно за неравни павета, недобре направени фуги и криви растери, които обаче няма да бъдат поправяни. "Джи Пи Груп" беше санкционирана и с 57 000 лева за повредени дървета при ремонта на ул. "Солунска". Отделно фирмата е наказана с 3000 лева, защото не била почистила добре "Графа". Така общо санкциите за строителя до момента стават 449 000 лева при договор за над 20 млн. лева без ДДС.

 

РЕМОНТЪТ НА "ГРАФА" Е НАПРАВЕН, ЗА ДА СЕ УСВОЯТ МНОГО ПАРИ, СМЯТА АРХИТЕКТ ДИМИТРОВ

 

"Днес ще съберем проектантите да решим проблема, който възниква с температурните разширения. Термодинамика се учи в V клас. Надявам се да не са пропускали тези часове", каза и зам.-кметът по транспорт и бюджет Дончо Барбалов. Припомни, че трамвайното трасе е проектирано от общинското дружество "Софпроект". Прези миналата година избухна скандал заради промени на проекта в крачка, а тогавашният зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев получи обвинение и напусна поста. Случаят стигна и до европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. От общината обаче обясниха, че ремонтът на релсите се финансира от местния бюджет, а не с евросредства, както останалата част от проекта.

 

 

Кметът потвърди и информацията на в. "Сега", че управляващият орган на европрограмата, която финансира ремонтите в центъра, е наложил санкции на общината. Те са в размер на 5% от стойността на договорите за ремонт на центъра с фирмите "Джи Пи Груп" и "ПСТ Груп", а общата сума е около 1.5 млн. лева. Общината обжалва глобите, а Фандъкова обясни, че налагането им, както и атакуването им в съда е нормална практика.
 

 

Източник: Mediapool