Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
"Перките" по "Графа" са направени да щадят погледа и да не се сяда върху тях
"Перките" по "Графа" са направени да щадят погледа и да не се сяда върху тях
12-05-18
добавено
4394
прегледа

Предизвикалите изключително остра полемика ограничители около трамвайното трасе на столичната ул. “Граф Игнатиев” са по изискване на пътната полиция, а избраната форма е с цел “да са щадящи за погледа“ и да не се използват за други цели, т.е. да не се сяда върху тях. Това обясни проектантът на спорното решение арх. Радомира Методиева в сряда пред бТВ.

 

 

 

В социалните мрежи ограничителите бяха взети на подбив заради формата им, която без много фантазия поражда асоциации с надгробни паметници, мемориални плочи, перки на акули и т.н. “Асоциации може да се правят всякакви, всичко прилича на нещо в нашите измерения”, беше лаконичният отговор на арх. Методиева.

 

 

Тя обясни, че конкурсният проект не е включвал подобни колчета, но “по нашия закон понятието “споделено пространство” не е дефинирано и законово прието” и така от КАТ са поискали поставянето на ограничителите. Любопитно е да се отбележи, че на друго споделено между трамваи и пешеходци пространство - около Съдебната палата, КАТ са пропуснали да поискат ограничители.

 

 

Методиева обяснява пред бТВ и защо е избрана точно тази необичайна форма.

 

 

Тя посочи, че на “Солунска” било експериментирано с кубчета, но веднага те били припознати “като места, удобни за сядане” и затова била предложена скосена форма, която да не позволява подобна злоупотреба с общинско имущество.

 

 

Източник: Медиапул