Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
"Стомана" и "Топлофикация-Перник" са ползвали вода от яз."Студена", въпреки наложената забрана
"Стомана" и "Топлофикация-Перник" са ползвали вода от яз."Студена", въпреки наложената забрана
У нас
02-13-20
добавено
697
прегледа

Нарушения при ползването на водите от три от комплексни и значими язовира установиха проверки на Басейнова дирекция „Западно беломорски район“ (БДЗБР) през последния месец, съобщава "DarikNews".

 За язовир "Студена" е констатирано ползване на 650 куб. метра от "Стомана Индъстри" и 74 куб. метра от "Топлофикация – Перник", въпреки че в графика за месец януари на „ВиК“-Перник са разрешени единствено води за питейно-битово водоснабдяване в размер на 0,804 млн. куб. метра.

 

 

"СТОМАНА" ТВЪРДЯТ, ЧЕ СА ПРЕД СПИРАНЕ ЗАРАДИ ВОДНАТА КРИЗА, А СПОРЕД КМЕТА НА ПЕРНИК СИ ИМАТ ВАРИАНТИ (ВИДЕО)

 

 

За въпросните извършени нарушения от страна на двете предприятия ще бъдат наложени санкции. 

 

 

 За язовир „Дяково“ е констатирано превишение на ползваните водни обеми през месец януари от „ТЕЦ - Бобов дол“, за което е връчен акт за установяване на административно нарушение. 

 

 

Установено е още, че на 3 декември миналата година „Аква Пауър Груп“ е ползвал водни обеми за производство на електроенергия чрез ВЕЦ „Дяково“, въпреки ограничението да не работи в енергиен режим, за което ще бъде санкциониран. 

 

 

За ползване на водни обеми от фирма „Делектра“, през януари тази година чрез ВЕЦ „Мало село“ също ще бъде съставен акт.

 

 

За обезпечаване на водния обем на язовир „Дяково“ БДЗБР провери фирмите „Ай Ви Пи Комършъл“ „Балканфарма-Дупница“ и „Хидрострой-Рилци“, както и за зона „Пиперево“ на град Дупница. Били са пломбирани кранове за преустановяване на техническата възможност за ползване на води за промишлени цели. 

 

 

На „Ай Ви Пи Комършъл“ беше дадено предписание за монтиране на второ измервателно устройство. На ВЕЦ „Джерман“ беше пломбирана савачна врата, за да се осигури, че цялото водно количество се подава към яз. „Дяково“.

 

 

Стана ясно също, че „Автомагистрали-Хемус“ са ползвани водни обеми от язовир „Дяково“ без необходимото за това основание по Закона за водите, за което на дружеството отново ще бъде съставен акт.

 

 

При съвместни проверки на БДЗБР и „Напоителни системи“ бяха установени 29 нерегламентирани отклонения, чрез които се е ползвала вода от главния тръбопровод, отвеждащ води до язовир „Дяково“,  25 от отклоненията вече са запечатани, до края на седмицата предстои запечатването и на останалите четири. 

 

 

След проверка на МВЕЦ „Яхиново“ (собственост на ВЕЦ „Яхиново“) е пломбирана клапа, за да се преустанови техническата възможност за постъпване на води от яз. „Дяково“. След подаден сигнал за нерегламентирано ползване на вода на 5 февруари е извършена повторна проверка на пломбираната клапа, която е установила, че няма нарушение и клапата е с ненарушена цялост.

 На язовир „Пчелина“ е извършена проверка на МВЕЦ „Пчелина“, като той не е работел. Справка от „ЧЕЗ Разпределение България“ обаче установява, че МВЕЦ „Пчелина“ е работил на 5 октомври миналата година и БДЗБР ще наложи санкция.

 

 

Изтоничк: "DarikNews"

Снимки: "Булфото"