Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
"Телетол" е вторият национален доставчик на услуги за събирането на пътни такси
"Телетол" е вторият национален доставчик на услуги за събирането на пътни такси
05-15-19
добавено
6460
прегледа

Компанията "Телетол" АД, която първоначално е била собственост на кипърска офшорка и стартъп, стана втория национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси, съобщава  Mediapool.

 Договорът между Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и специално регистрираното през февруари тази година акционерно дружество "Телетол" е подписан на 14 май. Новината дойде в деня, в който транспортният бранш се оплака от липсата на информация как ще работи тол системата за автомобилите над 3.5 тона, която влиза в сила от 16 август. От днес пък започват тестовете на тол системата чрез симулации.

 


Договорът с "Телетол"

 


В 10-дневен срок от подписване на договора, "Телетол" трябва да докаже оперативна съвместимост с Електронната система за събиране на пътни такси, за да започне дейност по предоставянето на услугите, е посочено в съобщението. Едва след установяване на съвместимост договорът с националния доставчик на услуги влиза в сила. Ако в указания срок не се установи готовност за представяне на услугите, то срокът се удължава до момента на фактическото доказване, че е постигната оперативна съвместимост.

 

 

ДЕН ПРЕДИ ДА ТЕСТВАТ ТОЛ СИСТЕМАТА - ПЪЛНА МЪГЛА КАК ИЗОБЩО ЩЕ РАБОТИ

 


От пътната агенция и тол управлението не казват каква е комисионната, която ще прибира доставчикът от тол таксите и продадените електронни винетки. Съгласно нормативните документи максималната комисионна е 7%. Толкова например прибира "Интелигентни Трафик Системи". Плановете на правителството са от платеното преминаване по пътищата да влизат над 1 млрд. лв. годишно.
 

 

Кой стои зад "Телетол"?

 

 


"Телетол" АД е създадено на 22 февруари 2019 г. с капитал от 50 000 лв. Предметът му на дейност е разработка, внедряване и управление на софтуерни продукти, информационни технологии и дигитални инструменти; разработване, внедряване и управление на услуги и системи за електронно отчитане и събиране на пътни такси, както и технически решения за цялостната инфраструктура и т.н.

 

 

ТРЕТИ ДЕН ПРОБЛЕМИТЕ С Е-ВИНЕТКИТЕ НЕ СПИРАТ (ВИДЕО)

 

 


Акционери в дружеството са "Нованор" (70%)и "Инфосистемс интернешънъл" ЕАД (30%). "Нованор" е стартъп компания, която възниква с помощта на фонда "Илевън". Софтуерната компания развива и представя на пазара платформи за интелигентни транспортни решения. Работят както за частния, така и за държавния и общински сектор. Собственици на компанията са Лиляна Деянова и Мартин Димитров. Двамата бяха ангажирани и с разработването на мобилното приложение LIMA на пътната агенция, което дава актуална информация за пътната обстановка в страната. Имат и разработено приложение CIVI, чрез което оказват натиск върху общините да си вършат работата.  Реализирали са и пътни проекти в американския щат Мичиган, в който отново чрез мобилно приложение замерват неравностите по пътя. Работят и по други проекти в САЩ.

 

 

ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ НА ТОЛ СИСТЕМАТА СЕ РАЗГРАНИЧИ ОТ ПРОБЛЕМИТЕ Й

 


По-интересен е миноритарния акционер в "Телетол" – "Инфосистемс интернешънъл" ЕАД.
""Инфосистемс интернешънъл" е собственост на "Информикс груп", която първоначално е собственост на кипърската офшорка "МГ Октагон инвестмънтс". Тя е собственик на няколко фирми в България, които редовно печелят поръчки, част от тях финансирани и с евросредства. Например, доскоро бяха в консорциум свързан с ремонта на пътища в София, в друг за доставка на електронните табла по спирките, както и в трети за събиране на таксите от синята зона на София с SMS. Имали са и договори с Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" и с РВД.

 


В края на 2015 г. "МГ Октагон Инвестмънс" е продала дяловете си на Милена Бойкова Крумова, показва справка в Търговския регистър. Дружеството обаче продължава да се представлява от Калоян Бойков Крумов, който представляваше офшорната компания у нас. Той е представител и в новото "Телетол".

 

 

Източник: Mediapool.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

 

Източник: Mediapool