<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106738" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ММА звездата ...

1 от 8 потребители е пристрастен към Facebook и това вреди на работата, връзката и съня му

08 Ноември 2021
0 163

Изследователите на социалната мрежа Фейсбук откриха, че около 1 на всеки 8 души от 2,9 милиарда потребители на платформата имат проблеми и влошаване качеството на живот заради пристрастяване към приложението.

ММА звездата Конър Макгрегър заяви, че всеки, когото е ударил, си го е заслужавал

1 от 8 потребители е пристрастен към Facebook и това вреди на работата, връзката и съня му
СНИМКА: АФП

Твърди се, че проблемите, свързани с използването на социалната медия, засягат съня, работата, родителството и взаимоотношенията на хората. В изтеклите документи и доклади, представени от световните медии, пише, че подобни неща засягат 12,5% от потребителите, това са повече от 360 млн. души.

Изследователите оценяват, че около 10 процента от потребителите в САЩ се сблъскват с подобни последствия, като се смята, че цифрите достигат до 25 процента във Филипините и Индия, където е най-големият пазар на компанията.

Изследванията за това как използването на социални медии може да повлияе негативно на ежедневния живот на хората започна преди няколко години с идеята да се помогне на потребителите, изпитващи вредно влияние от платформите. Изследователите отбелязваха през годините как на някои потребители им липсва дисциплина, когато става дума за времето, което прекарват във Фейсбук.

“Дейности като пазаруване, секс и използване на Фейсбук, когато са повтарящи се и прекомерни, могат да причинят проблеми за някои хора”, споделят изследователите.

Проблемите, за които става дума, са загуба на работна производителност, но и невъзможност за изпълнение на личните задачи заради времето, прекарано с телефон в ръка.

Други потребители съобщават за липса на сън поради стоене до късно през нощта пред малкия цветен екран, за да превъртат кой какво е публикувал. В някои случаи пък родителите са се фокусирали повече върху приложението, отколкото да се грижат за децата си, казват още научните доклади.

Изследователите отбелязват, че не само Фейсбук носи такива проблеми, но също и приложения като Инстаграм и WhatsApp, собственост на компанията Meta. Туитър и Снапчат също се споменават, тъй като потребителите се чувстват принудени да отговарят на съобщенията и непрекъснато проверяват на телефоните си какво е новото съдържание.

Източник: “Дейли мейл”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции