<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93607" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ИзСпортен Св...

1/5 от българите не искат да се разделят с лева, според проучване

10 Юли 2021
0 283

Има широка подкрепа за въвеждане на еврото в държавите членки, които все още не са приели общата валута. Това показва проучване на „Евробарометър“, проведено в страните, които все още не са се присъединили към еврозоната – България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

60% от анкетираните граждани на ЕС смятат, че еврото има положителни последици за държавите, които вече го използват. Повече от половината (55%) заявяват, че въвеждането на еврото би имало и положителни последици лично за тях. Като цяло 57% от респондентите подкрепят въвеждането на еврото в своята държава, като най-положително е мнението в Румъния (75%) и Унгария (69%).

Как точно ще се случи преминаването ни от лева към еврото?

Нагласите към еврото в България

Близо половината са на мнение, че с оставянето на лева в историята контролът върху националната икономика ще бъде безвъзвратно загубен.

Всеки втори българин заявява, че е добре информиран относно общоевропейската валута. 84% от запитаните са посочили, че вече са използвали евро.

Хората са разделени почти наполовина относно положителните и отрицателните ефекти за България, след като валутата влезе в обращение. Мнозинството от анкетираните обаче са на мнение, че страната ни не е готова да приеме еврото като национална валута.

1/5 от българите изобщо не искат да се разделят с лева. 17% искат това да стане възможно най-късно, а 25% – възможно най-скоро. Близо 70% смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до скок в цените на основните стоки и услуги. 49% пък смятат, че така ще загубим националната си идентичност.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции