<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85253" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Делото „Миле...

10 години след “Фукушима”. Къде е днес Япония, която преживя най-голямото си природно бедствие

11 Март 2021
0 467

В четвъртък се навършват 10 години от голямото земетресение, последвано от цунами и ядрена криза, които сполетяха Япония.

Трагедията доведе до повече от 20 000 жертви, а стотици хиляди бяха изселени. До днес десетки хиляди жители все още не са се завърнали по домовете си. Правителството инвестира стотици милиарди, като процеса по възстановявани все още продължава, припомня Николай Лавчиев за Свободна Европа.

Всичко започна с едно земетресение от 9 по скалата на Рихтер. То беше отчетено като най-тежко в историята на Япония и четвъртото най-силно в историята на планетата след началото на процеса по регистрация на земните трусове през 1900 г.

Сеизмолог показва точката на труса, който предизвика огромното цунами, помело северния бряг на Япония

Само половин час по-късно вълна с височина 10 метра удари бреговете на островната държава, помитайки по пътя си пристанища, магистрали и цели градове.

Правителството незабавно обяви извънредно положение и започна спасителни операции в най-тежко пострадалата северна част на страната.

Огромната вълна, която връхлита върху кватал в Натори, префектура Мияги

Ден по-късно ядрената централа във Фукушима обяви извънредно положение. В продължение на няколко дни бяха съобщавани различни данни относно степента на проблема в централата. Към 18 април тя беше на “ниво 5“, което значи, че има вероятност за разпространение на радиоактивни отпадъци.

Ядрената централа във Фукушима часове след връхлитането на вълната

Месец по-късно степента беше повишена до “ниво 7“, което е еквивалент на ситуацията при аварията в Чернобил.

Увредените трети и четвърти реактор на централата. В момента продължава процесът по изваждането й от експлоатация. Той ще продължи най-малко 40 години

В резултат от разрушенията половин милион души загубиха домовете си и бяха разселени в различни части на страната. Десет години по-късно над 40 000 от тях все още не са се върнали в домовете си.

Едно от убежищата за изслените граждани в град Сома

Правителството похарчи около 300 млрд. за възстановяване на инфраструктурата и за подкрепа за населението. Десетки пътища бяха изградени наново, след като стихията ги заличи напълно.

Пътят, преминаващ през заличено градче през 2011 г.

Същото място днес
Улица в град Ксенума през 2011 г.
Същото място в Касенума днес
Касенума през 2011 г.
Мястото днес

И до днес голяма част от региона около атомната централа във Фукушима остава забранена зона. За да бъде намален нейният обхват, бяха премахнати стотици тонове от най-горните слоеве на почвата, отрязани бяха дървета, а хиляди домове се сдобиха с нови покриви.

Забранената зона около Фукушима през 2011 г.

Скитащи кучета в забранената зона около Фукушима през 2011 г.
Почвата в района на Фукушима е радиокативна до днес

За да се предотврати нова трагедия, бяха изградени над 400 км. защитни стени. Критиците на тези мерки се обявиха против строежите, защото те не гарантират абсолютна сигурност и могат да се окажат пречка за обратното отичане на водата в океана при бъдещи земетресения.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции