Следва: Бойко Рашков ...

10 милиарда несъбрани лева са отписали данъчните от 2017 г. до 2020 г. (видео)

21 Май 2021
1 1285

„Една картина, която е силно притеснителна“ – така служебният финансов министър Асен Василев описа ситуацията в приходните агенции след събирането на данни от НАП и митниците. На брифинг той обяви, че до момента на година данъчните са отписвали по между 2 и 3 млрд. лева годишно, защото не са успели да съберат тези задължения.

„От 2017 г. до 2020 г. 10 млрд. лв. са отписани. Вместо да отидат за пенсии и здравеопазване, те са били отписани, НАП не са успели да ги съберат“, заяви Василев.

Към момента НАП си търси 9,9 млрд. лв., като най-големият длъжник дължи 160 млн. лв., а има доста с по над 50 млн. лв. Топ 100 на длъжниците дължат над 2 млрд. лв.

Новият шеф на НАП се оказа шампион по културизъм (видео и снимки)

Новият шеф на данъчните Румен Спецов определи задълженията като „трудно събираеми“. Василев на свой ред отбеляза, че все пак „част от тези дългове са на работещи предприятия и те трябва да бъдат събрани“.

„Оказа се, че има една доста силна концентрация на публични средства“, заяви министърът. По думите му по обществени поръчки и европрограми през 2020 г. са били дадени на фирми 15,8 млрд. лв. 3,4 млрд. от тях са били за 7 фирми.

За първите 4 месеца 1,4 млрд. са отишли отново в дружества, които се броят на пръстите на едната ръка. МФ е изискало съгласие от всички държавни структури, за да направи имената на тези фирми публични.

От тях и ще започне проверка, която след това ще продължи с подизпълнителите им.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции