<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=64124" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бойко Борисо...

100 000 българи са останали без работа през извънредното положение (видео)

15 Май 2020
0 1240

От началото на извънредното положение 99 755 души са регистрирани като безработни, а 28 271 са намерили работа. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По думите ѝ, още преди 13 март, когато в страната беше обявено извънредно положение, броят на безработни е бил 201 000.

Какви са правата ни, ако останем без работа при кризата с коронавируса?

Сачева съобщи още, че от услугите за социален патронаж към момента са се възползвали 42 000 души от 240 общини. По мярката за родители в неплатен отпуск поради невъзможност да бъдат на работните си места за момента са постъпили 3753 заявления, през последните 10 дни средондневният им брой е между 280 и 300. Тя ще продължи действието си, докогато е необхоидмо, като това може да е и до края на годината.

По думите на социалния министър, от 1 до 15 юли пътническите компании ще могат да кандидатстват за 290 лева помощ от държавата за заето лице.

„Това са около 29 000 лица, заети в този сектор. Отделени са 40 милиона лева, но общият размер, с който ще бъдат подкрепени допълнително работодателите е 85 милиона лева“, обясни Деница Сачева.

100 000 българи са останали без работа през извънредното положение (видео)

„Над 16 500 проекта на обща стойност 136 милиона лева кандидатстват за безвъзмездна помощ за малките и средни предприятия. Приемът на заявления продължава. Ще държим схемата отворена, докато има средства”. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Схемата стартира в четвъртък в 10:00 часа сутринта.

Дончев обясни, че системата ИСУН е издържала на натоварването, а пикът на подаване на заявления е бил между 12:00 и 13:00 часа.

“Имаше моменти, в които активните потребители достигаха 30 000”, посочи той.

Що се отнася до поредната порция критики от страна на президента Румен Радев, според който мерките на правителството по време не кризата с Covid-19 не са адекватни, Дончев заяви, че ги отдава на недобра неинформираност.

100 000 българи са останали без работа през извънредното положение (видео)

Министърът на икономиката Емил Караниколов пък допълни, че в момента бюджетът на тази мярка е 173 млн. лв., но ще бъде увеличен с още 20 млн. лв.

„Действията са съгласувани с Брюксел, в програмата има над 600 млн. лева”, каза Караниколов. “Първо ще оправим най-малките предприятия, по-натам по-големи предприятия, ще осигурим ликвидност. Трябва да създадем продукти и услуги с висока добавена стойност. Има предприятия, за които са необходими иновации”, добави Караниколов.  

По-рано днес стана ясно, че Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката, която да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти.

Прокуратурата се чуди защо цените на горивата у нас не падат

„Целта на държавните бензиностанции е да се свали напрежението по отношение на цената и качеството на горивата“, обясни Емил Караниколов.

По думите на министъра, такъв тип държавно дружество ще спазва всички правила на конкуренцията. Според него би било добре на пазара да има поясен конкурент, така че цените да бъдат ясни и да има качество, което се контролира. Караниколов гарантира, че държавните бензиностанции ще бъдат ранвопоставени с всички други пазарни субекти.

Видео: Нова тв

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции