<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42101" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

11 000 учени предупредиха за опасност от "неописуемо човешко страдание" заради климатичните промени

06 Ноември 2019
0 2220

Единадесет хиляди учени от 153 различни държави са подписали документ, с който предупреждават за опасността от „неописуемо човешко страдание”, ако всички ние не променим значително начина си на живот, съобщава BBC.

 

 

В доклада специалистите обобщават наблюдения за период от 40 години, а промените в климата вече са факт и се случват много по-бързо отколкото учените всъщност са очаквали.

 

 

„Температурата на земната повърхност, както и на водите в океаните и покачването на морското равнище продължават“, обяснява професор Уилям Рипъл от Университета в Орегон.

 

 

КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ ВОДЯТ ЦИВИЛИЗАЦИЯТА КЪМ КОЛАПС (ВИДЕО)

 

 

Учените са категорични, че всички ние трябва да предприемем конкретни действия и да се отнесем с отговорност към проблема с изменението на климата. Да намалим въглеродните емисии, изсичането на горите и разхода на изкопаеми горива са част от мерките, които е необходимо да се приложат.

 

 

Целта на специалистите е обществеността да осъзнае сериозността и мащабите на проблема и да се задейства в съответствие приоритетите за облекчаване на изменението на климата.

 

 

„Всичко казано дотук звучи доста плашещо, но надежда все още има“, допълва д-р Томас Нюсъм от Университета в Сидни.

 

 

В доклада се отчитат и положителни страни, като една от тях е използването на възобновяема енергия, както и лекия спад на раждаемостта на глобално ниво.

 

 

Източник: BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции