Следва: Ще мутира ли C...

113-годишна жена стана най-възрастният пациент в света, преборил коронавируса (видео и снимки)

12 Май 2020
0 1404

113-годишна жена, която е най-възрастният жител на Испания, стана и най-възрастният в света потвърден пациент, преборил коронавируса, пише DailyMail.

Мария Браниас от град Олот в източна Испания пребори заразата с Covid-19 в дом за стари хора „Санта Мария дел Тура”.

Браниас е родена в Сан Франсиско в Съединените щати на 4 март 1907 г. и е преживяла пандемията от испански грип, която порази стотици милиони хора през 1918 и 1919 г., убивайки приблизително 50 милиона души.

107-годишна жена в Турция стана вторият най-възрастен пациент в света, преборил коронавируса (снимки)

Мария се счита за най-възрастния човек в Испания, според изследване на Gerontology Research Group. Въпреки, че има и други хора над 100-годишна възраст, които са оцелели след инфекцията, Браниас е най-възрастният между столетниците, които са преборили вируса.

Тя е била изолирана в стаята си в дома за стари хора, където се борила с болестта преди да покаже отрицателни тестове.

Мария споделя, че пандемията я натъжава с това, че не се знае откъде идва и как се е пренесла в Испания. Столетницата добавя, че  се чувства добре, като изключим някои болежки, каквито имат почти всички много възрастни хора.

Бащата на Мария е бил журналист от Памплона, северна Испания. След като прекарал няколко години в Мексико, той заминал за САЩ, където започнал работа в списание „Меркурио”.

След като прекарала няколко години в Ню Орлиънс, през 1915 година дъщеря му се завърнала в Испания. Мария е преживяла три войни – Първата световна (1914-1918), Втората световна (1939-1945), както и гражданската война в Испания през 1936-1939 година.

81-годишна жена с терминален рак пребори коронавируса точно за рождения си ден (видео и снимки)

Сега споделя, че „доброто здраве е ключът към дълголетието” и добавя, че никога през живота си не е пушила, като винаги е обичала да излизала на разходки с приятели.

Източник: DailyMail

Видео: Agencia EFE

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции