<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86146" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как поръчка н...

12 души са отговорни за две трети от антиваксърското онлайн съдържание, сочи доклад

26 Март 2021
0 467

Международната организация Center for Countering Digital Hate (CCDH) призовава Facebook, Google и Twitter да премахнат аканутите на 12 души, които според неин доклад са отговорни за около две трети от антиваксърското онлайн съдържание. CCDH има офиси в Лондон и Вашингтон и комбинира както анализи, така и активни действия в работата си срещу онлайн омразата и дезинформацията, пише Марина Станева за “Капитал”.

Докладът на организацията идва на фона на подновения натиск върху социалните мрежи да санкционират малките, но ефективни антиваксърски групи, които заливат интернет с невярно съдържание, пише Financial Times. Днес главните изпълнителни директори на Facebook, Twitter и Google са привикани да говорят пред американския Конгрес по теми като онлайн екстремизма и дезинформацията.

12 души са отговорни за две трети от антиваксърското онлайн съдържание, сочи доклад

Какви мерки се вземат

“Ние осъвременихме политиките си, за да бъдат предприети действия срещу акаунтите, които нарушават нашите правила за коронавируса и ваксините, включително чрез премахването им от платформата. Вече сме предприели действия срещу някои от групите в доклада на CCDH”, коментира говорител на Facebook. От Twitter също заявяват, че преглеждат посочените от CCDH акаунти.

Антиваксър, съсипал умишлено над 500 дози ваксина, вярва, че земята е плоска, а небето е измама

Миналата година Facebook забрани твърдения за ваксините, които са опровергани от здравните експерти, а през февруари каза, че разширява тези правила, така че да покриват по-базовата дезинформация относно ваксините, включително че са неефективни и опасни. Отскоро в Twitter нарушителите на правилата са санкционирани по-строго, ако неколкократно публикуват невярно съдържание, и това може да доведе до постоянна забрана на акаунта. От Google пък посочват, че от октомври насам са свалили над 30 000 видеа в YouTube с антиваксърска дезинформация.

Но в интервю за “Капитал” от януари главният изпълнителен директор на CCDH Имран Ахмед посочва: “Социалните медии не правят почти нищо, за да решат този проблем. Миналата година проведохме проучване заедно с младежката благотворителна организация Restless Development, по време на което открихме и докладвахме около 1000 публикации, съдържащи дезинформация за Covid-19 и ваксините в Twitter, Instagram, Facebook и YouTube. Когато след това проверихме, само 5% от постовете бяха премахнати или обозначени като неверни.”

Как необичаен кожен проблем, нямащ нищо общо с ваксината на Pfizer, стана конспиративна теория на антиваксърите

Според скорошно изследване, проведено от Kaiser Family Foundation, 42% от анкетираните американци не искат да се ваксинират незабавно срещу Covid-19. Проучването също така показва, че тези, които са твърдо против ваксините, са по-склонни да четат новините от Facebook.

12 души са отговорни за две трети от антиваксърското онлайн съдържание, сочи доклад

Кои са суперразпространителите на антиваксърско съдържание

За целите на доклада си CCDH са прегледали стотици хиляди антиваксърски публикации във Facebook и Twitter и са открили, че 65% от тях идват от т.нар. суперразпространители. Сред тях са Робърт Ф. Кенеди-младши, син на демократическия сенатор Робърт Ф. Кенеди, и Джоузеф Меркола, поддръжник на алтернативната медицина.

Instagram вече реши да премахне акаунта на Кенеди, но Twitter и Facebook отказват да го направят. Пред Financial Times той заявява: “Никога не съм поствал нито едно невярно твърдение в Instagram. Всички мои тези са почерпени от правителствените база данни или от проверени публикации”.

Меркола има 3.6 млн. последователи във Facebook, Twitter и Instagram. Докладът на CCDH дава за пример негова публикация в Instagram, в която той твърди, че “насилствената ваксинация е част от плана да се рестартира глобалната икономическа система”.

Източник: “Капитал”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции