<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86146" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как поръчка н...

12 души са отговорни за две трети от антиваксърското онлайн съдържание, сочи доклад

26 Март 2021
0 450

Международната организация Center for Countering Digital Hate (CCDH) призовава Facebook, Google и Twitter да премахнат аканутите на 12 души, които според неин доклад са отговорни за около две трети от антиваксърското онлайн съдържание. CCDH има офиси в Лондон и Вашингтон и комбинира както анализи, така и активни действия в работата си срещу онлайн омразата и дезинформацията, пише Марина Станева за “Капитал”.

Докладът на организацията идва на фона на подновения натиск върху социалните мрежи да санкционират малките, но ефективни антиваксърски групи, които заливат интернет с невярно съдържание, пише Financial Times. Днес главните изпълнителни директори на Facebook, Twitter и Google са привикани да говорят пред американския Конгрес по теми като онлайн екстремизма и дезинформацията.

Какви мерки се вземат

“Ние осъвременихме политиките си, за да бъдат предприети действия срещу акаунтите, които нарушават нашите правила за коронавируса и ваксините, включително чрез премахването им от платформата. Вече сме предприели действия срещу някои от групите в доклада на CCDH”, коментира говорител на Facebook. От Twitter също заявяват, че преглеждат посочените от CCDH акаунти.

Антиваксър, съсипал умишлено над 500 дози ваксина, вярва, че земята е плоска, а небето е измама

Миналата година Facebook забрани твърдения за ваксините, които са опровергани от здравните експерти, а през февруари каза, че разширява тези правила, така че да покриват по-базовата дезинформация относно ваксините, включително че са неефективни и опасни. Отскоро в Twitter нарушителите на правилата са санкционирани по-строго, ако неколкократно публикуват невярно съдържание, и това може да доведе до постоянна забрана на акаунта. От Google пък посочват, че от октомври насам са свалили над 30 000 видеа в YouTube с антиваксърска дезинформация.

Но в интервю за “Капитал” от януари главният изпълнителен директор на CCDH Имран Ахмед посочва: “Социалните медии не правят почти нищо, за да решат този проблем. Миналата година проведохме проучване заедно с младежката благотворителна организация Restless Development, по време на което открихме и докладвахме около 1000 публикации, съдържащи дезинформация за Covid-19 и ваксините в Twitter, Instagram, Facebook и YouTube. Когато след това проверихме, само 5% от постовете бяха премахнати или обозначени като неверни.”

Как необичаен кожен проблем, нямащ нищо общо с ваксината на Pfizer, стана конспиративна теория на антиваксърите

Според скорошно изследване, проведено от Kaiser Family Foundation, 42% от анкетираните американци не искат да се ваксинират незабавно срещу Covid-19. Проучването също така показва, че тези, които са твърдо против ваксините, са по-склонни да четат новините от Facebook.

Кои са суперразпространителите на антиваксърско съдържание

За целите на доклада си CCDH са прегледали стотици хиляди антиваксърски публикации във Facebook и Twitter и са открили, че 65% от тях идват от т.нар. суперразпространители. Сред тях са Робърт Ф. Кенеди-младши, син на демократическия сенатор Робърт Ф. Кенеди, и Джоузеф Меркола, поддръжник на алтернативната медицина.

Instagram вече реши да премахне акаунта на Кенеди, но Twitter и Facebook отказват да го направят. Пред Financial Times той заявява: “Никога не съм поствал нито едно невярно твърдение в Instagram. Всички мои тези са почерпени от правителствените база данни или от проверени публикации”.

Меркола има 3.6 млн. последователи във Facebook, Twitter и Instagram. Докладът на CCDH дава за пример негова публикация в Instagram, в която той твърди, че “насилствената ваксинация е част от плана да се рестартира глобалната икономическа система”.

Източник: “Капитал”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции