<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=70091" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 250 са новите с...

Ангел Кунчев: Има подмладяване на заразените с Covid-19 у нас (видео)

29 Юли 2020
0 1705

Последните няколко седмици има подмладяване на заразените с Covid-19 у нас. Рисковата група продължава да е същата – над 65 години и със придружаващи заболявания. Това каза пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

„50 на 100 от новоизлезлите положителни и влизащи в болница са под 65 години. Все по-често срещаме случаи, не всички са тежки, със сериозна клиника на хора без придружаващи заболявания“, каза още Кунчев.

Той поясни, че се задържаме на 5% положителни проби. Кунчев добави, че почти доближаваме до критичната граница на хоспитализирани, сега са 699.

„Стигнем ли 1000, ще затрудни системата, на отделни места, не навсякъде, все пак система се справя, ако се запълни и резервът, ще създаде проблем това“, посочи специалистът.

По неговите думи, не е вярно, че хора с коронавирус умират от придружаващи заболявания, а не от Covid-19.

“Има наблюдения в „Пирогов“ и Александровска, изводът е ,че огромна част умират от усложненията на коронавируса, а не от придружаващи заболявания. Освен това английско проучване показва, че 92%, от хората, които влизат в болница с Covid-19, умират от него”, обясни главният държавен здравен инспектор.

Кунчев каза и че се повишава заразяването в офисите.

След замърсяването на река Марица има високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот (видео)

Относно замърсяването на река Марица, главният държавен здравен инспектор обясни: “В следващите 24 до 48 ч. ще има възможност да вземем количества за изследване и в рамките на 24 часа да разрешим ползването на водата в Димитровград, поне за битови нужди. Поетапно вода ще се пуска по реката в Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград.”

Припомняме, че 29 крави умряха минути, след като пиха вода от канал на река Марица до Димитровград преди два дни.

Днес стана ясно, че в канала, от който са пили, е имало части от торове. Има доказани високи стойности над нормата на нитрати и нитрити, както и на амониев азот в река Марица в близост до Димитровград. Тези вещества са такива, които най-често се срешат в азотните торове.

Според Кунчев едва ли е имало огромни количества от тях, защото засега няма сигнали да е повлияло на флората и фауната по реката.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции