<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=102235" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Граймс призн...

137 млн. долара трябва да плати “Тесла” заради расизъм

05 Октомври 2021
0 845

Компанията на Илон Мъск “Tesla” загуби дело срещу свой бивш служител, който е чернокож, и трябва да плати безпрецедентните 137 милиона долара обезщетение. Причината е, че от “Tesla” са си затворили очите за расистки подигравки и обидни графити, на които мъжът е бил подложен в автомобилния завод във Фримонт, Калифорния. 

САЩ разследва автомобилите “Тесла” заради серия катастрофи в режим “автопилот”

Федералният съд в Сан Франциско излезе със становището, че Оуен Диас, бивш служител, който е бил нает през 2015 г. чрез агенция за човешки ресурси, е бил подложен на расово враждебна работна среда. Тази присъда е една от най-значимите по рода си.

Професорът по право в Юридическия университет в Бъркли Дейвид Опенхаймер споделя, че това е най-голямата присъда в случай на расова дискриминация в сферата на заетостта.

Вицепрезидентът по човешките ресурси на “Tesla”, Валери Каперс Уоркман изпраща още в същия ден вътрешен имейл, който впоследствие бива публикуван от компанията на официалния уеб сайт, носещ името “Относно днешната присъда на журито”. В него пише, че Валери Уоркман е присъствала на всяко едно разглеждане от съдебния процес, защото е искала да чуе това, което г-н Диас е разказвал, че му се е случвало. Допълва също, че от 2015 г .и 2016 г., когато служителят е работил в завода във Фримонт, ситуацията в “Tesla” днес не е същата.

Случаят на Диас е рядък, тъй като “Tesla” обикновено използва задължително арбитражни съдилища за разрешаването на споровете между служители си, но сега е трябвало да се защитава в публичен съдебен процес. Компанията почти никога не губила арбитражен съдебен процес, въпреки че през май тази година плаща 1 милион долара по дело, заведено от друг бивш служител.

Съдебният процес може да насърчи активизма на акционерите. Те са притиснали борда на “Tesla”, но до момента без особен успех, за да се приеме по-голяма прозрачност относно целите им за етническо многообразие в екипа и използването на арбитража за разрешаването на оплаквания във връзка със сексуален тормоз и расова дискриминация. Годишната среща на “Tesla” е насрочена за 7 октомври и тези въпроси ще бъдат обсъдени там.

В съда Tesla твърдят, че никога не са пренебрегвали правата и сигурността на цветнокожите им работници като всички инциденти, съобщени от Диас, са разследвани и разрешени. В заключителните си аргументи пред съда адвокатът на компанията съобщава, че твърденията на Диас не са подкрепени от доказателства. Адвокатът на Диас заяви пред съдебните заседатели, че “от политиката на нулева толерантност, компанията е преминала към политика с нулева отговорност”.

“Думата с буквата “н” беше надраскана навсякъде”, допълва адвокатът на Диас. Самият той е свидетелствал, че Диас е страдал от безсънни нощи и загуба на тегло, тъй като е загубил апетита си от стреса.

“Понякога просто седях на стълбите и плачех”, казва той.

Според друг адвокат на Диас, присъдата на заседателите включва 6,9 милиона долара за причинен емоционален дистрес и 130 милиона долара като наказателни санкции.

Източник: Блумбърг

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции