<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=58533" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Опашка от чак...

14 нови случая на коронавирус у нас, общо 81 са вече регистрираните пациенти

17 Март 2020
0 8883

Общо 81 са регистрираните пациенти с коронавирус у нас, това заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг на Националния оперативен щаб във ВМА, предаде NOVA. Сутринта обявената бройка беше 67.

“В Ловеч има пациент, а в Перник има двама пациенти. Най-много концентрирани сличаи има в София. Новата болница е Софиямед,  която в момента е поставена под карантина”, каза още ген.-майор Мутафчийски.

“Три случая имат генерична връзка с Банско. Един е работил на лифта, другият е хазяинът и един е бил ски учител. Това е потвърдената информация”, заяви шефът на ВМА.

И допълни: “Пробите, които са направени в България, са над 250. За Балканския полуостров голям скок има в Румъния – още 16 случая.”

В САЩ започнаха първите тестове върху хора на ваксина срещу Covid-19

“Получих уверение, че част от фармацевтите ще опитат да вразумят вербално клиентите, че не нужно и възможно да се купуват големи количества лекарства. Ръководството на фармацевтичния съюз ме увери, че фармацевтите изпълняват съвестно своите задължения”, допълни още той по време на брифинга.

“Сред въпросите, които коментирахме, беше рецептурните книжки да се приемат като рецепта. Бих подкрепил това предложение. Едно от интересните предложения беше за електронна рецепта. Имам съмнения, че възрастното население може да се справи с подобна услуга.

Третото предложение е фармацевтите да имат възможност за генерично заместване при липса на оригинални продукти. Следващата точка, която обсъждахме, е да се разговаря със здравната каза да се отпускат средства за хронично болните.

Зададоха един разумен въпрос – дали колегите им в аптеките могат да се смятат за медици, които се борят на първа линия с коронавируса. Не, не могат. Нашите фармацевти са защитени, те нямат контакт с болни от коронавирус пациенти” поясни също Мутафчийски.

Екатерина Захариева: Въпреки ситуацията, българи все още пътуват. Ангелкова спира туризма до 13 април (видео)

Той обясни, че бременните жени раждат здрави деца и те не могат да се заразят в утробата от коронавируса. Ще се направи консултация със специалисти, за да се изясни напълно въпроса.

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции