Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
17-годишна холандка с депресия и анорексия поискала смърт чрез евтаназия, държавата ѝ отказала (снимки)
17-годишна холандка с депресия и анорексия поискала смърт чрез евтаназия, държавата ѝ отказала (снимки)
06-05-19
добавено
90172
прегледа

17-годишната холандка Ноа Потовен, болна от депресия и анорексия, поискала смърт чрез евтаназия, съобщава DW. Държавата обаче ѝ е отказала. 

 

 

 

След като не получила разрешение да се извърши евтаназия от лекари, девойката използвала своето право да спре да яде, да пие вода и да откаже медицинско лечение, с условието нейните родители и медиците да не се опитват да ѝ попречат.

 

 

 

 

Ноа споделила още преди време пред местни медии за „унизителната процедура“ за получаване на разрешение за евтаназия в Холандия.

 

 

През 2018 г. тя публикува и биографията си  "Да побеждаваш или да се учиш", в която описва как преживява болката и страха всеки ден отново и отново. Тя се превръща в бестселър и е определяна като "най-тъжната книга" на десетилетието. В книгата Ноа описва своите мисли за самоубийство, борба за евтаназия и депресия. По-рано същата година клиниката, в която се лекувала, отказва да съдейства за нейната смърт.

 

 

 

 

Тя споделя: „Те мислят, че съм твърде млада, за да умра. Те мислят, че трябва да завърша лечението си и че психиката ми ще се излекува напълно докато порасна и стана на 21 години, например. Вече не мога да чакам толкова дълго!"

 

 

Момичето оставило няколко прощални писма на родителите и приятелите си. В тях Ноа обяснява защо е стигнала до този избор. След това девойката отправила и разтърсващо послание в социалната мрежа, в което заявила, че всичко това е резултат на безнадеждно и непоносимо психическо страдание и че до 10 дни ще умре.

 

 

"Свършва се. Не съм истински жива от толкова дълго време. Дишам, но не живея!", написала Ноа, която от известно време спряла да се храни и дори да пие вода.

 

 

 

 

Тя е страдала от посттравматичен стрес, депресия и анорексия, предизвикани от насилие в детството ѝ. Когато била на 11 години била нападната от свой съученик на парти, а на 14 - изнасилена от двама души. Ноа скрила обаче тези факти от родителите си, защото я било срам.

 

 

Преди да умре, 17-годишното момиче направила списък с 15 неща, които да направи - като да кара за първи път скутер, да си направи татуировка, да пие алкохол и да пуши цигара.

 

 

 

Холандската депутатка Лиза Вестервелд, която е посетила Ноа преди смъртта ѝ, казва, че е много силно впечатлена от нейната сила. "Никога няма да я забравя. Ще продължим борбата ѝ", заяви Вестерелд.

 

 

Евтаназията е позволена в Белгия, където миналата година лекари прекратиха живота на две тежко болни момчета - на 9 и 11 години. Децата станаха най-малките пациенти, на които са поставени смъртоносните инжекции.

 

 

У нас парламентът отхвърли идеята евтаназията да бъде разрешена.

 

 

Източник: DW