<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=103084" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Населението ...

17 евро са достатъчни да склонят хората да се ваксинират, сочи проучване

11 Октомври 2021
0 286

Ако на хората бъде платена сума около 17 евро, за да се ваксинират, онези, които се колебаят, ще бъдат спечелени на страната на имунизацията. Това твърдят шведски учени в свое проучване.

Бил Гейтс каза как можем окончателно да се преборим с коронавируса

17 евро са достатъчни да склонят хората да се ваксинират, сочи проучване

Експериментът установява, че малките парични стимули увеличават усвояването на ваксините с четири процентни пункта, което се равнява на повече от два милиона души при възрастно население в страна с размерите на Великобритания.

“Подозрението ми е, че ще бъде като чая и бисквитите, които получавате, когато давате кръв. Това е благодарност, малка награда в знак на признателност за това, което сте направили. Това просто кара хората да се чувстват малко по-добре и да се ваксинират за доброто на обществото”, казва Питър Инглиш, бивш председател на комисията по медицина по обществено здраве на Британската медицинска асоциация.

Имунизационните кампании са в застой в много западни страни, като някои държави все пак предлагат стимули, за да накарат населението да се ваксинира. Поощренията включват безплатен братвурс в някои части на Германия, 25 евро в Сърбия и възможността да спечелите пълни университетски стипендии в американския щат Делауеър, САЩ. Президентът Байдън иска да въведе 100 долара стимул в цяла Америка.

За проучването си изследователи от университета в “Лунд”, в Скания, набрат 8 286 доброволци в Швеция на възраст между 18 и 49 години и ги разделят на случаен принцип в пет групи. Едната група е оставена сама да реши, дали да се ваксинира, а три от останалите групи са подложени на евтини “тласъци”, предназначени да увеличат желанието за имунизация, като например да ги накарат да изброят приятели и семейство, които биха могли да защитят от инфекция.

На хората от последната група беше казано, че ще получат ваучер, който да прекарат в магазини или ресторанти на стойност 200 шведски крони, ако получат първата си доза в рамките на 30 дни.

Само това възнаграждение има значително въздействие: 76% от получателите са се ваксинирали в рамките на определеното време, в сравнение със 71,6% от контролната група, според статия, публикувана в Science. “Това е доста значителен ефект”, казва Ерик Венгстрьом, професор по икономика и един от водещите автори на изследването. “Четири процента може да не звучат много, но ако мислите за това като дял от 25-те процента от хората, които не се ваксинират, това очевидно затваря празнината към колективния имунитет.”

Венгстрьом казва, че парите изглежда са били достатъчни, за да убедят хората, които са се колебаели. “Този стимул обаче не е насочен към крайните антиваксъри”, обяснява той. “Той е насочен към тези, които са безразлични или просто все още не са го разбрали. Това може просто да им даде тласък и да им помогне да преодолеят опасенията си.”

Грубите изчисления на екипа показват, че мярката може да спаси около шест живота на всеки 100 000 възрастни.

Гледайте видеото за българската ваксина срещу Covid-19.

Източник: Днес

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции