<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84896" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вулканът Етн...

17 000 земетресения за седмица в Исландия, очаква се изригване на вулкан

05 Март 2021
0 467

17 000 земетресения са ударили островната държава Исландия само за една седмица, пише bTV. Местните сеизмологични служби предупреждават за предстоящо изригване на вулкан.

Исландците са свикнали със земетресенията, тъй като островът е изцяло вулканичен, но през последната седмица положението е повече от необичайно.

Най-силният регистриран трус е от 5,6 по скалата на Рихтер от 24 февруари. Всички земетресенията са в района Рейкянес, където се намира и столицата Рейкявик.

Засечени са още два силни труса – и двата над 5 по Рихтер на 27 февруари и 1 март.

Исландия е разположена върху границата между две тектонски плочи. Повечето сеизмична активност там се усеща от специфични уреди за измерване, но по-силните трусове за част от живота на исландците.

Вулканът, който е под наблюдение, се казва Кейлир и се намира на едва 20 мили от Рейкявик. Въпреки това учените са категорични, че в случай на по-сериозно изригване лавата ще пощади населените места.

Местните също са подготвени. Най-голямата исландска медия е монтирала видеокамера, която показва върха на Кейлир. Тя ще започне да предава картина на живо в случай на изригване.

Специалистите казват, че изригване може да има в следващите няколко часа.

Едно от най-паметните изригвания на исландски вулкан е това на Ейяфятлайокутъл от 2010 г. Тогава вулканичната пепел причини затваряния на летища в цяла Европа.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции